Nakon oko dvije godine osmišljavanja, dizajna i razvoja, upravo je pokrenuta aplikacija za osobe s dijabetesom DiaHelp.

Aplikacija i portal za lociranje

Aplikacija je namijenjena osobama s dijabetesom u Hrvatskoj i jedinstvena je u svijetu. Usto, sasvim je besplatna. Sastoji se od aplikacije za mobilne Android i iPhone telefone (dostupna na AppStore i Google Play) i portala za lociranje, povezivanje i informiranje dijabetičara pomoću njihove virtualne zajednice u kojoj mogu sudjelovati i članovi njihovih obitelji i prijatelji.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Dijabetes je prošle godine u Hrvatskoj od svih bolesti bio treći uzrok smrti. Aplikacija DiaHepl je upravo namijenjena smanjenju sprječavanju smrti od dijabetesa zbog izostanka njene samoregulacije od samog pacijenta. Osim što može spasiti živote dijabetičara aplikacija može poboljšati kvalitetu života dijabetičara kojih je u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), oko pola milijuna.

Naime, život s dijabetesom zahtjeva odgovornost pacijenata te njihovu ovisnost o medicinskim pomagalima i lijekovima. Kvaliteta života i osjećaj sigurnosti ovise o dostupnosti opreme bez koje osoba s dijabetesom ne može preživjeti kao u slučaju nužde i od pomoći osobe.

SOS i Panic gumb

DiaHelp je osmišljen tako da osigurava brzu i učinkovitu pomoć u slučaju gubitka medicinskih pomagala o kojima ovisi život dijabetičara, u akutnim i po život opasnim stanjima ketoacidoze i hipoglikemije, ali i podršku i međusobno umrežavanje dijabetičara, a ujedno je i izvor najnovijih vijesti u svijetu dijabetesa u kojem je tehnološki napredak tijekom posljednjih decenija dijabetičarima značajno povećao kvalitetu i produljio život.

Konkretno, u slučaju da član DiaHelp zajednice bude pokraden, izgubi, zaboravi ili uništi svoje pomagalo ili lijek (trakice, lancete, senzor, inzulin, igle…), uključivanjem SOS gumba na aplikaciji alarmira korisnike u blizini, s molbom za pomoć u opremi. U slučaju da se korisnik aplikacije osjeća loše, aktiviranje Panic gumba alarmira korisnike u blizini i šalje predefiniranu SMS poruku unaprijed odabranim članovima obitelji i prijateljima. Lokacija osobe u nevolji dio je poruke, a alarmirano može biti više osoba što povećava šansu da nužna pomoć stigne što brže.

Što šira suradnička zajednica

Osoba s tek potvrđenom dijagnozom dijabetesa ili dijabetičar koji je preselio u novi grad uz pomoć aplikacije može locirati druge korisnike, upoznati ih i s njima razmjenjivati savjete, iskustva i informacije. Pored toga, korisnicima aplikacije dostupne su najnovije vijesti iz svijeta dijabetesa, tekstovi o prehrani, tehnologiji, najnovijim metodama kontrole šećera u krvi, kao i priče o životu s dijabetesom s portala DiaHelp.net.

Nakon instalacije DiaHelp aplikacije na pametni telefon korisnik ili korisnica kreira profil u koji su uključeni bitni podaci o njegovom/njenom dijabetesu. Aplikacija koristi lokalni SMS sustav i najbolju dostupnu cloud tehnologiju. Kreatori aplikacije smatraju kako je popularizacija, odnosno veći broj korisnika, dijabetičara tipa 1 i tipa 2, u početnoj fazi primjene aplikacije ključni faktori za postizanje cilja DiaHelpa, odnosno stvaranja široke zajednice korisnika koja si međusobno pomažu.

kreatori DiaHelpa su izvršni direktor istoimene tvrtke Davor Skeledžija, operativni i tehnički direktor Ivo Polić, direktor marketinga Daniel Pavlović, te financijska direktorica Andrijana B. Skeledžija

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave