Koristeći testni satelit BlueWalker 3 inženjeri tvrtke AST SpaceMobile, Inc. uspjeli su 8. rujna ove godine ostvariti prvu 5G mobilnu povezanost izravno iz svemira, odnosno iz niske Zemljine orbite (Low Earth Orbite, LEO) na nemodificirane pametne telefone u zemaljskoj mreži. 5G poziv uspostavljen je iz Mauija na Havajima preko testnog AST SpaceMobileov satelita BlueWalker 3 u niskoj Zemljinoj orbiti u Vodafonovu mobilnu mrežu u Madridu, za poziv je korišten AT&T-jev spektar. U eksperimentu je korištena je Nokijina 5G mrežna jezgra. 5G poziv upućen je s nemodificiranog Samsung Galaxy S22 pametnog telefona koji se nalazio kod Mauija na Havajima u području bez zemaljskog signala.

BlueWalker 3 prije lansiranja u objektu AST SpaceMobilea u Midlandu u Teksasu

Još ranije AST SpaceMobile je prvi u svijetu iz niske Zemljine orbite u mobilnu mrežu na Zemlji uspostavio glasovni poziv kao i 4G podatkovnu vezu s brzinom prijenosa od nešto preko 14 Mb/s te 4G video poziv. AST SpaceMobile je najavio prvu i jedinu mobilnu širokopojasnu mrežu iz svemira, odnosno iz satelitske konstelacije u niskoj Zemljinoj orbiti izravno na standardne mobilne telefone i to u 5G tehnologiji prema standardima 3GPP-a. U travnju ove godine najavio je prve glasovne pozive preko svemira uz korištenje nemodificiranih pametnih telefona. U lipnju ove godibne AST SpaceMobile je objavio kako je u nizu testiranja (glasovni pozivi, video pozivi, 4G video pozive, 5G pozive) koje provodi sa svojim partnerima preko satelitske veze dosegao brzinu preuzimanja iznad 10 Mb/s. Takve brzine podatkovnog prijenosa preko satelitske veze na nemodificirane pametne telefone omogućuju širokopojasnu vezu, odnosno preuzimanje datoteka, korištenja aplikacija za razmjenu poruka i ostalih digitalnih sadržaja, video prijenose…

„BlueWalker 3 može uspostaviti 2G, 4G LTE te 5G telekomunikacijsku vezu s telefonima svih velikih proizvođača” rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor AST SpaceMobilea Abel Avellan.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Video o uspostavljanju 5G veze preko satelita BlueWalkera 3 u mobilnim mrežama na Zemlji možete pogledati ovdje .

 

 

Vezane objave