Multidisciplinarni tim istraživača projekta Graphene Flagship razvija visoko učinkovite grafenske litij-ionske baterije na bazi silicija za slušne aparate, nosive uređaje i male elektroničke uređaje. Uspjeli su produžiti vijek i kapacitet baterija dodavanjem prstohvata grafena.

Silicij će postati osnovni materijal za novu generaciju naprednijih baterija koje će zamijeniti litij-ionske baterije jer ima veći potencijal skladištenja energije. No, zbog slabe strukturalne stabilnosti silicija sa sadašnjom tehnologijom znatno je skraćen vijek trajanja takvih baterija.

Problem je što kada se napuni i isprazni baterija sa silicijem silicij u njoj se širi i skuplja, što mehanički rasteže i lomi materijal, te na kraju uzrokuje trošenje baterija nakon samo nekoliko ciklusa uporabe.

Zahvaljujući eksperimentima znanstvenika u okviru projekta Graphene Flagship proizvođač baterija VARTA Micro Innovation GmbH, u suradnji s Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) i njegovom novom spin-off kompanijom BeDimensions, napravio je značajan korak u prevladavanju slabije stabilnosti silicija dodajući mu malu količinu grafena.

Prvi rezultati pokazuju kako nove baterije mogu ostvariti 300 ciklusa punjenja te povećati kapacitet za 30 posto u odnosu na sadašnje litij-ionske baterije.

Graphene Flagship okuplja gotovo 150 akademskih i industrijskih partnera iz 23 zemlje, koji istražuju različite aspekte grafena i srodnih materijala kako bi ubrzao njihovu primjenu u industriji.

Podijeli:

 

Vezane objave