EIT InnoEnergy, najveći europski pokretač inovacija na području održive energije, podržan od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), objavio je krajnji rok za prijave u investicijski ciklus za 2018. godinu, za podršku inovacijama s područja cleantecha i održive energije. Inovatori u potrazi za investicijom u ovoj godini trebaju se prijaviti do 4. listopada kako bi imali priliku na vrijeme ostvariti podršku.

Investicijski ciklus usmjeren je na mala i srednja poduzeća s dokazanim tehnološkim rješenjima koja će transformirati budućnost energije u Europi. Od pokretanja Investicijskog ciklusa u 2011. godini, EIT InnoEnergy je uložio 190 milijuna eura diljem Europe u projekte iz 8 tehnoloških područja, što je rezultiralo s 3 milijarde eura planirane prodaje. Povrh financiranja, EIT InnoEnergy prijaviteljima nudi pouzdanu i dokazanu inovacijsku platformu za suradnju i pristup ekosustavu energetskih inovacija s više od 385 partnera unutar industrije s različitim energetski održivim rješenjima.

“U InnoEnergyju smatramo da je komercijalizacija prioritetna poslovna potreba malih i srednjih poduzeća u provedbi inovacijskog projekta. Osim toga, izuzetno je važno skratiti vrijeme izlaska na tržište, internacionalizirati proizvod te povećati poslovnu aktivnost i omogućiti pristup nerizičnom, predvidivom izvoru financiranja. Tako izgledaju trenutačne potrebe malih i srednjih poduzeća u sektoru energetskih inovacija”, pojašnjava Marcin Lewenstein, direktor za inovacije InnoEnergyja za Središnju Europu.

Komercijalizacija proizvoda

Zadatak EIT InnoEnergyja je prepoznati potrebu i omogućiti pristup partnerima koji pomažu u definiranju i lakšem pristupu ciljanim skupinama prilikom lansiranja novih rješenja. Koristeći podršku moguće je ubrzati lansiranje samog proizvoda.

Povećanje proizvodnje i industrijalizacija

Početak opsežnije proizvodnje zahtijeva značajnija ulaganja. EIT InnoEnergy osigurava znanje i pomaže izbjeći uobičajene pogreške koje bi mogle ometati proces industrijalizacije.

Neriskantna, predvidiva novčana sredstva

Općenito, projekti financirani od strane EIT InnoEnergyja podrazumijevaju razvoj tehnologije ili prototipova, što ekonomska ulaganja čini visokim. Suradnja s EIT InnoEnergy omogućuje brzu aktivaciju financiranja i pokretanje učinkovitih procesa inovativne implementacije proizvoda.

Podrška hrvatskom projektu

„U Hrvatskoj se korištenje EU fondova u prethodnim godinama odvijalo jako sporo budući da su programi za ulaganja u razdoblju 2014. – 2020. definirani prilično kasno. Natječaji za investicije u inovativne projekte otvarani su povremeno i s nedostatnim sredstvima za ulaganje u razvoj pa je time inovacijski potencijal hrvatskih poduzetnika u prethodnim godinama bio zanemariv. Međutim, situacija se polako mijenja pa je za očekivati da će se time povećati i broj razvojnih projekata“, istaknuo je osnivač i partner Invento Capital Partners, InnoEnergy predstavnik za Hrvatsku Dalibor Marijanović.

„Inovacijski potencijal hrvatskih tvrtki prepoznat je na međunarodnom tržištu. Investicije za razvoj i komercijalizaciju inovativnih rješenja te prilike za umrežavanje s  međunarodnim partnerima i tržištem investicijski je paket kojeg InnoEnergy omogućava tvrtkama iz energetskog sektora. Invento Capital Partners, kao predstavnik InnoEnergya za Hrvatsku, otvara prilike hrvatskim tvrtkama da ostvare investicije za komercijalizaciju svojih inovacija te postanu vidljivi na globalnom tržištu“, zaključuje Dalibor Marijanović.

Više informacija o Investicijskom krugu, uključujući i upute kako se prijaviti, moguće je pronaći putem sljedeće poveznice.

Podijeli:

Vezane objave