European Future and Emerging Technologies (FET) pokrenuo je otvoreni konzorcij HybridHeart. Cilj konzorcija je izraditi umjetno biokompatibilno čovjekovo srce koje može zamijeniti pacijentovo srce u postupku sličnom transplantaciji. Ono bi služilo u slučajevima kada pacijentu zataji srce a to pogađa 23 milijuna ljudi diljem svijeta.

Umjetno srce bit će izrađeno od biokompatibilnog materijala za one dijelove koji su u dodiru s krvlju, akutora (artificial muscles) čija će uloga biti u funkciji mišića srca te senzora koji će omogućavati funkcioniranje umjetnog srca poput prirodnog.

Planirano je da se na sastavnicama ambiciozoni projekta radi uporedo: injženjerski dio tima će raditi elastomere robotske ljuske u koju će biti ugrađeni akutori i seznori kao i biokompatibilu oblogu. Treći dio bit će, kako se planira, bežični sustav (wireless) prijenosa energije.

Tehnologije koje će biti primjenjene pri stvaranju umjetnog srca već se primjenjuju u nizu umjetnih organa s elementima robotike (umjetna crijeva, pluća, mišići…). Umjetno srce bio bi prvi zamjenjivi cijeli ljudski organ biotehnološkim robotskim elementima, s biokompatibilnim površinama inženjeringa tkiva, umjetnim senzorima i vanjskim izvorom napajanja. Koordinator cijelog projekta je Akademski medicinski centar u Amsterdamu (Academic Medical Centre Amsterdam) a u projektu je još šest znanstvenih institucija iz četiri europske zemlje: nizozemskiznanstveno  istraživački laboratorij AMOLF , talijansko javno sveučilište The Scuola Superiore Sant’Anna (SSSA), njemački Xeltis BV i Dualis Medtech Gmbh  te belgijski Eindhoven University of Technology.

Podijeli:

Vezane objave