Globalno tržište osobnih računala nastavilo je niz rasta u drugom tromjesečju 2021. godine, jer su isporuke stolnih i prijenosnih računala, uključujući radne stanice, porasle za 13% na godišnjoj razini i dostigle 82,3 milijuna jedinica, pokazuju najnoviji podaci Canalysa.

Potražnja za računalima je i dalje velika, osobito zbog snažne potražnje iz poslovnog sektora, no primjetno je i kako žurba za nabavkom računala zbog rada i učenja od doma te postupnog otvaranja zbog procijepljenosti počinje slabiti.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Problemi s opskrbom dijelovima za računala, prije svega poluvodiča, i dalje predstavljaju problem za industriju, ali opseg nedostataka i zaostataka u narudžbi smanjuje se.

Isporuke prijenosnih i mobilnih radnih stanica porasle su 15% na godišnjoj razini (Q2 2021 u odnosu na Q2 2020. godine), dosegnuvši 66,7 milijuna jedinica, dok su isporuke radnih i stolnih računala porasle za 6% na 15,6 milijuna jedinica.

Svih pet najvećih globalnih proizvođača računala uspjelo je održati rast isporuka u drugom tromjesečju 2021. godine, a potražnja iz poslovnog sektora bila je ključni pokretač rasta.

Lenovo je osnažio svoju lidersku poziciju godišnjim rastom od 14,7% i isporukama od preko 20 milijuna treći kvartal zaredom. HP se ostao na drugom mjestu ali s najmanjim rastom isporuka od prvih pet proizvođača. Njegov rast isporuka u Q2 ove godine iznosio je samo 2,8%, imao je smanjenje isporuka  u EMEA i Japanu. Dell je ostvario rast od 16,5% najviše zahvaljujući poslovnom sektoru.

Apple i Acer zaokružili su prvih pet s dvoznamenkastim rastom, objavivši isporuke od 6,4 milijuna, odnosno 6,0 milijuna jedinica.

Globalne isporuke stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica (tržišni udio i godišnji rast, chromobookovi uključeni u prijenosnike, izostavljeni tableti), izvor: Canalys PC Analysis, srpanj 2021.

Podijeli:

 

 

Vezane objave