Najnoviji podaci Canalysa pokazuju da je ukupno svjetsko tržište računala (uključujući tablete) snažno poraslo u četvrtom uzastopnom tromjesečju, s isporukama od 53,1 % na godišnjoj razini, odnosno na 122,1 milijuna jedinica. Chromebookovi i tableti predvode rast prodaje, ostvarili su rast od 274,6 % i 51,8 %, ostvarivši rekordne prodaje od  12 milijuna odnosno 39,7 milijuna jedinica.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Izvor: Canalys PC Analysis (prodajne pošiljke), svibanj 2021

Na tržištu chromebookovi HP je i dalje na vrhu tržišta, s rastom od 633,7 % što mu je donijelo prodaju veću od 4 milijuna jedinica. Lenovo je na drugom mjestu s isporučenih 3,1 milijuna primjeraka. Acer, Samsung i Dell popunili su popis top 5 tržišnih lidera jer su svi pojedinačno imali isporuke od preko milijun primjeraka.

Na rast prodaje chromebookova i dalje će utjecati, smatraju u Canalysu, potražnja iz obrazovnog sektora, kao i od tradicionalnih komercijalnog tržišta.

Izvor: Canalys PC Analysis (prodajne pošiljke), svibanj 2021

Tableti

Gotovo svi vodeći dobavljači tableta ostvaruju u kontinuirani rast isporuka u prvom tromjesečju 2021. godine. Apple je povećao svoje vodstvo, povećavši isporuke 50,3 % na 15,2 milijuna jedinica. Najveći doprinos takvom rastu dolazi od najnovija inačica iPad Aira koja je sve popularnija kod korisnika. Samsung je zadržao drugo mjesto s 8 milijuna isporučenih jedinica, ostvarivši rast od 59,9 %. Lenovo i Amazon ostvarili su najviši rast isporuka 133,5 % i 197,9 % na godišnjoj razini, ponajprije zbog slabije prodaje u prvom tromjesečju (Q1) 2020. godine.

Canalys očekuje da će se tržište tableta nastaviti rasti zbog potražnje iz obrazovanja kao i šire tržišne potražnje koju generira opća digitalna transformacija.

Izvor: Canalys PC Analysis (prodajne pošiljke), svibanj 2021

Računala

Lenovo je zadržao vodeću poziciju na ukupnom tržištu računala, što uključuje radne stanice, prijenosnike i tablete, u Q1 ove godine ostvario je prodaju od 24 milijuna jedinica što je  rast od 66,5%. Apple je došao na drugo mjesto s 22,1 milijuna isporuka Maca i iPada. HP je na trećem mjesto s 19,3 milijuna isporučenih jedinica i rastom od 64,2%, a Dell i Samsung dopunjavaju globalnih top 5 proizvođača računala.

Zapadna Europa

U prvom tromjesečju 2021. godine isporuke računala u zapadnoj Europi (stolna računala, prijenosna računala i radne stanice) dosegnule su 16,1 milijun jedinica, što je 48% više u odnosu na prošlu godinu. Rast potražnje nastao u pandemiji covid-19 u prošloj 2020. nastavio se i na početku ove godine. Sove su godine opskrbni lanci u puno boljem stanju nego u prvom tromjesečju 2020. godine, kada su na početku izbijanja pandemije covid-19 uslijedila prisilna zatvaranja nekih tvornica.

Izvor: Canalys PC Analysis (prodajne pošiljke), svibanj 2021

HP se u Q1 ove godine vratio mjesto po isporukama računala u zapadnoj Europi, isporučivši 4,1 milijuna primjeraka što čini 26% tržišnog udjela. Lenovo je je na drugom mjestu s isporučenih 4 milijuna računala i tržišnim udjelom od 25%. Dell, Apple i Acer popunjavaju prvih pet tržišnih lidera računala u zapadnoj Europi s udjelima od 14 %, 10 % i 9 %.

Globalna očekivanja

Prema najnovijim predviđanjima Canalysa, globalno tržište računala (uključujući stolna računala, prijenosna računala i tablete) porast će 8 % ove 2021. godine. Ukupne isporuke u 2021. godini očekuju se na 496,8 milijuna jedinice, a sve će kategorije računala doživjeti rast. Zaostaci u narudžbama uređaja iz prošle godine pojačani su kontinuiranom potražnjom zaposlenika od doma i učenika jer i dalje traje pandemija covid-19.

Očekivanja su kako će chromebookovi i tableti imati najveći rast ove godine od 30 %, odnosno 8 %.

Problemi s opskrbnim lancima, smatraju u Canalysu,  ostat će tijekom cijele ove godine i bit će glavno ograničenje za veći rast tržišta. Očekuje se da će potražnja iz ove godine dijelom uzrokovati rast tržišta u prvom tromjesječu 2022. godine od 54 % u Q2 rast od 7 %.

Podijeli:

 

 

Vezane objave