23. srpnja, ESA i deseci industrijskih partnera procijenit će spremnost robotskog istraživača ExoMars-a, nazvanog Rosalind Franklin, na put na Mars 2022. godine. Europski rover probušit će se do dva metra na marsovskoj površini kako bi uzorkovao tlo, analizirao njegov sastav i tražio dokaze o životu zakopanom u podzemlju.

Rover je uspješno dokazao da je sposoban izdržati marsovske uvjete tijekom kampanje za zaštitu okoliša početkom ove godine u Toulouseu, u Francuskoj. Taj je laboratorij na kotačima podnio temperature najniže –120 ° C i manje od jedne stotine Zemljinog atmosferskog tlaka kako bi simulirao krajnosti njegovog putovanja kroz svemir i na površini Marsa.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Krajem ovog tjedna robusniji set solarnih panela započet će svoj put kako bi se ponovno ujedinio s roverom nakon što su tijekom tih ekoloških testova otkrivene pukotine. Novi čvršći elementi su na putu i kreću iz Airbusovih objekata u Stevenageu, u Velikoj Britaniji, do Thales Alenia Spacea u Torinu, Italija, gdje rover čeka napajanje početkom kolovoza.

Pandemija corona virusa dodala je nove prepreke planovima Europske avemirske agencije ESA na putu prema Marsu. Očekuje se da će se testovi padobrana i sučelja nastaviti u listopadu ove godine.

Misije na Mars interes je više zemalja. Prošloga tjedna dogodila prva misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars uz suradnju Japana, Kina se priprema za lansiranje svoje prve letjelice na Mars, nazvene Tianwen-1. NASA-ina misija Mars 2020 trebala bi poletjeti s roverom Perseverance 30. srpnja.

Sve se misije usredotočuju na potragu za dokazima života na Marsu i na bolje razumijevanje zbog čega su Zemlja i Mars različiti .

„Nadamo se da će ESA-in Rosalind Franklin rover pomoći da napišemo novu stranicu u istraživanju Marsa omogućavajući nam proučavanje organskih molekula na licu mjesta“, kaže ESA-in znanstvenik ExoMars projekta Jorge Vago.

Rover nazvan po znastvenici Riosalind Frankin dio je programa ExoMars, zajedničkog nastojanja ESA-e i ruske državne svemirske korporacije Roscosmos. (foto ESA)

Podijeli:

 

 

Vezane objave