Wi-Fi je bio izbor povezivanja za privatne mreže. S razvojem telekomunikacijskih tehnologija kao što su 4G/LTE i nakon toga i 5G stvorili su se uvjeti za prilagođavanje privatnih mreža velikog prometa, visoke pouzdanosti, mobilnosti i neprekidnog rada. Nesamostalni 5G (non stand alone NSA) i samostalni 5G (stand alone SA) posebno nude najviše prednosti koje se odnose na poboljšani mobilni pristup (enhanced Mobile Broadband eMBB) masivni IoT i kritični IoT, otvaraju mogućnosti robusnog i pouzdanog industrijskog IoT-a industrial IoT IIoT), mogućnost industrije 4.0. Osim tih prednosti, poduzeća se odlučuju implementirati vlasničke mreže kako bi imala veću kontrolu nad svojim svojom telekomunikacijskom infrastrukturom koja im pruža daleko bolju pouzdanost, sigurnost od vanjskih utjecaja kao što su zlonamjerni napadi.

zemlje u kojima se testiraju ili su implementirane privatne mreže, izvor GSA

Proizvodni sektor

Brojne zemlje traže privatne mreže za postizanje ciljeva industrije 4.0 i dodjelu spektra za vertikalnu upotrebu, npr. Njemačka, Japan i Francuska. Prema podacima Global mobile Suppliers Associations GSA, od veljače 2022. godine bilo je 656 organizacija koje su implementirale LTE ili 5G privatne mobilne mreže. GSA-ovi podaci upućuju na proizvodni sektor kao snažnog implementatora privatnih mobilnih mreža, sa 111 identificiranih tvrtki koje su uključene u poznate probne ili testne mreže ili pak implementirane i funkcionalne, što je porast u odnosu na 51 takvu tvrtku na početku 2021. godine.

Namjenski spektar dostupan za privatne mobilne mreže već je dodijeljen u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Japanu i Velikoj Britaniji. Njemačka se smatra začetnicom industrije 4.0. Naime, sam pojam industrija 4.0 kao ideja predstavljen je na Hannover Messeu prije više od deset godina.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

zemlje u kojima je za privatne mreže namijenjen poseban frekvencijski opseg, izvor Ookla

Njemačka ideja

U Njemačkoj, nacionalno regulatorno tijelo Savezna agencija za mrežne djelatnosti (Bundesnetzagentur BnetzA) promiče industrijsku politiku i rezerviralo je 100 MHz u frekvencijskom opsegu 3.700-3.800 MHz za lokalne mreže, napominjući da se spektar može koristiti posebno za industriju 4.0. “Dodjeljujući spektar za lokalne 5G mreže, stvaramo prostor za inovacije za poduzeća”, izjavio je Jochen Homann, predsjednik Bundesnetzagentur. Od 15. travnja 2022. godine, Federalna mrežna agencija (BNetzA) zaprimila je ukupno 208 zahtjeva za dodjelu frekvencija za lokalne 5G mreže i odobrila isto toliko.

Od 208 aplikacija koje je BNetzA primio, GSA je izdvojio 45 funkcionalnih privatnih mreža u Njemačkoj, s većinom raspoređenih između tri vertikale: proizvodnje (14), elektroenergetskih i vodovodnih poduzeća (11) te testiranja uređaja i laboratorija kao usluge (7).

Uz njemačku i francuska vlada dala prioritet 5G-u kao putu za pokretanje digitalne transformacije gospodarstva formirajući niz namjenskih fondova. Prema GSA-i, u Francuskoj, Njemačkoj i Japanu bilo je ukupno 66 privatnih mreža, unatoč tome što su poduzeća mogla nabaviti spektar od 2019. godine.

Njemačka je zemlja u kojoj je snažno izražena inicijativa primjene industrije 4.0

Čeka se standardizacija

U svijetu je, prema podacima GSA, od svih probnih i funkcionalnih privatnih mreža samo 21% mreža koje koriste 5G tehnologiju, i u pravilu su u fazi testiranja. Dok ekosustav 5G uređaja ne sazrije, većina privatnih mreža ostat će 4G/LTE, iako će koristiti opremu koja je spremna za 5G, navodi GSA. Tek nakon dostupnosti 5G uređaja industrijskih značajki, definiranih u izdanju 16 (standardiziranje ultra-pouzdane komunikacije niske kašnjenja URLLC) Partnerskog projekta treće generacije (The 3rd Generation Partnership Project  3GPP), koje se tek očekuje bit će moguća realizacija privatnih 5G mreža. Njemačka predvodi u istraživanju privatnih mreža nove generacije u tvornicama Audi, KUKA, Volkswagen i Siemens. Radi se o testiranju samostalnih privatnih 5G mreža. Podijeli:

 

 

Vezane objave