Iako svi mi, IT-jevci, promoviramo STEM discipline, a jasno je i zašto, prava je istina da će i društvene i humanističke znanosti biti vrlo bitne u svijetu bliske i srednje budućnosti, možda čak i bitnije od STEM-a.

Najbolje će proći pojedinci, tvrtke i sektori koji će najbolje spojiti STEM i humanizam, a upravo time bavi se naša ovomjesečna tema broja – etika i nove tehnologije. Autori su naša sve produktivnija autorica i guru legalnih i društvenih tema Marija Bošković Batarelo, i Domagoj Bodlaj. Ako ste bili na našim konferencijama, već ste ih upoznali.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Martina Pavlić ovaj mjesec govori o mobilnim robotima, sve je puno jasnih podjela i definicija. Intervju mjeseca je s Goranom Carom, koji je već bio u Combisu, a sada se u njega vraća, ali na novu poziciju. Kakvo je stanje u jednom od naših najvećih i najpoznatijih sistemskih integratora, koji je već nekoliko godina dijelom HT grupe te kakvi su planovi za budućnost, istražio je naš Zvonko Pavić.

Ericsson je kompanija koja je na čelu uvođenja 5G tehnologije u Hrvatskoj i šire – imamo reportažni tekst o 5G u Osijeku, kao prvoj, pokusnoj, platformi u Hrvatskoj.

Exasol je nova, specifična baza podataka, koju kod nas najviše gura kompanija Megatrend poslovna rješenja – imamo čak dva teksta o tome. Od hardvera, tu je novi ThinkPad, ovaj put pristupačne cijene.

Za kraj ove najave (ne i rasporeda u časopisu) – dva superaktualna i jaka teksta: ICT u borbi protiv Covida. Novi virus gotovo je paralizirao cijeli niz poslovnih aktivnosti i sektora. Situacija je bezmalo histerična. Pišem o tome i u svojoj kolumni na kraju Mreže, a najiskrenije se nadam da ćemo se svemu vrlo skoro smijati. Doduše, kad pogledamo gubitke koje nam je histerija (histerija, a ne virus) napravila, gotovo nikome neće biti do smijeha. Ovo ludilo lako bi moglo gurnuti svijet u novu recesiju, još goru od prošle, a kad se sjetimo koliko je nama u Hrvatskoj trebalo da se iz one izvučemo…

Najzad – fintech, Željkov domaći teren. U ovom broju analizira strategije digitalne transformacije centralnih banaka – sjajna, “mesnata” tema, taman za Željkovu tipkovnicu kad je vruća…

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave