Još pedesetih a posebno šezdesetih godina prošloga stoljeća računala su se počela koristiti za upravljanje korporeativnim resursima, odnosno za njihovo učinkovitije i profitabilnije korištenje. Izraz planiranje resursa poduzeća (Enterprise resource planning ERP) prvi se put pojavio na PowerPoint slajdovima 1990-ih.  Kroz svoj razvoj ERP se suočavao s izazovima. Iako su naziv i cilj isti od samog početka, tehnologija se unaprijedila. Tijekom godina, ERP tvrtke su se ulagale u najbolja poboljšanja kako bi izgradile nešto što je moderno, servisno orijentirano i potpuno integrirano u sve tvrtke.

Mnoge tvrtke koje se bave izradom ERP-a posljednjih godina sve više koriste algoritme umjetne inteligencije kako bi ubrzale, olakšale tijek rada i od ljudi na umjetnu inteligenciju prenijele dio poslova ali i donošenja odluka. Neki daju predviđanja kako bi pomogli menadžerima opskrbnog lanca u planiranju. Drugi koriste AI za otkrivanje anomalija koje bi trebalo popraviti. Svi oni iskorištavaju moć koju AI donosi za automatizaciju koraka i pomoć ljudima u upravljanju velikim, razrađenim mehanizmima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sve šira primjena AI-ja

SAP je, na primjer, integrirao AI algoritme na mnoga mjesta u svom ERP sustavu. Na primjer, SAP koristi AI algoritme kako bi ocjenjivao dobavljače i pomogao tvrtkama da identificiraju izvore najbolje i najpouzdanije dobavljače.

Oracle također dodaje AI mogućnosti raznim dijelovima ERP rješenja. Njihovi financijski alati, na primjer, mogu stvoriti dinamičko određivanje cijena za svakog pojedinačnog kupca na osnovu prijašnjih ugovora.

Microsoftovi AI alati sada se nalaze u mnogim njihovim alatima, od provjera pravopisa u uređivačima teksta do dijelova u ERP aplikaciji. Na primjer, Dynamics 365 , jedan od njihovih glavnih alata za izvješćivanje, može koristiti AI algoritme za traženje prijevare.

Podaci sve bolje integrirani

Posljednjih su se godina poslovni softverski alati, među ostalim, prilagodili ranije naslijeđenim sustavima baza podataka, podacima trećih strana u cloud computingu, prepoznaju starije formate poput XML-a i novije poput JSON-a, dobro komuniciraju s API-jima te bazama podataka u cloud computingu… Sve to omogućuje unaprjeđenje ERP rješenja kako u prikupljanju podataka tako i u donošenju boljih odluka.

Automatizacija back office obrade

Primjena AI-ja umnogome je napredovala za automatizaciju zadataka kojima je nekada dominirao papir. Dobro optičko prepoznavanje znakova i algoritmi strojnog vida mogu čitati papirnate fakture kao pomoć u računovodstvu ili kod provjere različitih dokumenata.. Kako takvi poslovi postaju digitalizirani, ERP softveru je lakše stvoriti dobar ukupni uvid u poslovanje poduzeća.

U ERP rješenjima AI preuzima sve više uloga i omogućuje kontrolu odluka duž cijelog poslovnog procesa. Dobro obučeni AI algoritmi mogu preuzeti sve više odluka kada su im podaci dostupni. Usto, AI algoritmi mogu služiti i za ponudu rješenja ili savjetnički ponuditi bolje rješenje.

Podijeli:

 

 

Vezane objave