Prihodi od digitalnih glazbenih servisa nastavljaju trend rasta započet još 2019. godine, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja HDS ZAMP. U aktualnom obračunu autorima će se tako isplatiti 2.847.217,54 kune, a zajedno s iznosom od prošlog polugodišnjeg obračuna, ukupni „digitalni“ prihod za 2020. tako premašuje 5,3 milijuna kuna.

To predstavlja  rast od preko 300% u odnosu na 2019. kada je autorima isplaćeno 1,8 milijuna kuna. Najveći iznos stiže od YouTubea kojeg slijede Deezer, Spotify i Google Play, a u obračunu su se, po prvi put, našli i prihodi s Facebooka i TikToka.

Rasti bi, dakako, trebali i iznosi od digitalnih glazbenih servisa budući da HDS ZAMP za 2021. godinu najavljuje samostalno izravno licenciranje svog repertoara za online korištenja u cijelom svijetu. Početi će se s izravnim licenciranjem u SAD, Kanadi i Australiji te potom na ostalim nacionalnim tržištima s značajnom hrvatskom dijasporom.

Iako prihodi od korištenja hrvatske glazbe u inozemstvu imaju najveći udio u aktualnom obračunu, oni su, u odnosu na prošli obračun, pali za ozbiljnih 40% te sada iznose 3.124.832,12 kune koje će se raspodijeliti na 2941 autora i nositelja djela. Od stranih zemalja i njihovih udruženja za zaštitu glazbenih autorskih prava, izdvajaju se društva s najvećim uplatama: SOKOJ – Srbija, PRS – Velika Britanija, ZAIKS – Poljska, ZAMP Mac – Makedonija te STIM – Švedska.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kontinuirani pad fizičke prodaje nosača zvuka odrazio se i na prava snimanja, reprodukcije i stavljanja u promet (mehanička prava) te će autori i nositelji prava u ovom obračunu međusobno raporediti 356.073,60 kuna.

Podijeli:

 

 

Vezane objave