Novi podaci Synergy Research Group pokazuju da su prihodi operatora i dobavljača u prvoj polovici (H1) 2021. godine od usluga računalnog oblaka (cloud computing) i od infrastrukture računalnog oblaka iznosili 235 milijardi američkih dolara. To je rast od 25% u odnosu na prvu polovicu 2020. godine. Najveći rast zabilježen je u području cloud infrastrukture, uključujući IaaS, PaaS i privatnih usluga u cloudu. Prihodi od infrastrukture clouda u prvoj polovici ove godine porasli su za 37% u odnosu na prvu polovicu 2020. godine. U istom razdoblju prihodi SaaS porasli su za 24%, dok je potrošnja na IT hardver i softver za javnu, privatnu i hibridnu infrastrukturu clouda porasla za 16%. Potrošnja davatelja usluga clouda na kolokaciju, leasing i izgradnju podatkovnih centara porasla je u prvoj polovici ove godine za 17%. U cijelom ekosustavu clouda najveće tržišne udjele imali su Microsoft, Amazon, Salesforce, Dell, Google i IBM. Iza njih su Cisco, Adobe, Oracle, VMware, SAP, HPE, Alibaba, Inspur i Huawei. Ukupno su te tvrtke činile više od polovice svih prihoda povezanih s računalnim oblakom.

U prvoj polovici 2021. ukupna potrošnja na hardver i softver koji se koristi za izgradnju infrastrukture clouda iznosila je više od 70 milijardi dolara, pri čemu je potrošnja u javnom cloudu sada znatno veća od potrošnje u privatnom cloudu. Ulaganja u infrastrukturu pružatelja usluga u računalnom oblaku pomogla su tvrtkama koje se bave cloudom u ostvarivanju prihoda od preko 150 milijardi dolara (IaaS, PaaS, privatne usluge u cloudu te SaaS. Osim tih poslovnih usluga, infrastruktura u cloudu koristi se i za internetske usluge poput pretraživanja, društvene mreže, e-poštu, e-trgovinu, računalne igare i razne mobilne aplikacije. Rast usluga u cloudu zbog potrebe smještaja dodatne infrastrukture i zakupa podatkovnih centara, usluge kolokacije i izgradnju podatkovnih centara također nastavila rasti, navodi Synergy Research Group.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

„Tržišta povezana s cloudom rastu po stopama od 15% do preko 40% godišnje, a naše prognoze pokazuju da će se godišnja potrošnja na cloud usluge udvostručiti za manje od četiri godine. Cloud sve više dominira IT krajolikom”, rekao je glavni analitičar u Synergy Research Group John Dinsdale dodajući kako su prije deset godina tvrtke poput Amazona, Salesforcea i Googlea jedva su bile prisutne u IT-u za poduzeća, ali su sada zahvaljujući uslugama clouda jedni od najvažnijih na tržištu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave