U drugom tromjesečju 2017. rasla su ulaganja operatora pokretnih komunikacija u mreže u odnosu na prethodno tromjesečje, objavio je HAKOM.

Ulaganja u gradnju novih baznih stanica i modernizacija opreme korisnicima će omogućiti pristup internetu veće brzine. Krajem lipnja oko 80 posto stanovništva RH pristupa internetu putem pokretne mreže, a ukupni prihodi od tržišta pristupa internetu gotovo su se izjednačili s prihodima od telefonskih usluga, u što spadaju glasovni pozivi i slanje SMS i MMS poruka.

U nepokretnoj mreži je na polovici 2017. zabilježeno 1.078.000 širokopojasnih priključaka, a xDSL je još uvijek dominantna širokopojasna tehnologija.

Međutim, porast broja korisnika s ugovorenim brzinama od 10 do 30 Mbit/s, kao i onih s brzinama preko 30 Mbit/s, pokazuje kako su i operatori nepokretne mreže nastavili s ulaganjima u svoje mreže, koja su također veća nego u prvom tromjesečju ove godine.

Oko 20 posto svih korisnika koristi pristup “brzom internetu”, a prije 2 godine takvih korisnika je bilo 2 posto.

Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

Podijelite: