2020. godina bila je godina transformacije za aplikacije za suradnju jer su se organizacije posvuda okrenule poslovnim modelima “rade s bilo kojeg mjesta” kako bi odgovorile na izazove koje predstavlja pandemija covid-19. Kao rezultat toga, svjetski prihodi od aplikacija za suradnju porasli su u 2020. godini na 22,6 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 32,9% u odnosu na 2019. godinu. Prema novoj prognozi International Data Corporation (IDC), 2021. godina će biti četvrta uzastopna godina dvoznamenkastog rasta.

2020. godina donijela je novih korisnika aplikacija za suradnju kao svih pet godina prije pandemije. Aplikacije za suradnju su zbog pandemije covid-19 doživjele na softverskom tržištu daleko najveći rast, postale su mainstream. Analitičari uočavaju kako nakon završetka pandemije neće se vratiti na prijepandemijsko vrijeme nego će nastaviti rast.

Prvih 5 dobavljača aplikacija za suradnju u 2020. godini na temelju globalnih prihoda bili su Microsoft, Google, Zoom, Cisco i Slack. Zajedno, prvih 5 dobavljača ostvarilo je 64,2% globalnog tržišnog prihoda, 4% više nego 2019. godine. Dok je svih 5 najvećih dobavljača u 2020. godini ostvarilo dvoznamenkasti rast prihoda u odnosu na prethodnu 2019. godinu, IDC navodi da je Zoom ostvario najveći godišnji rast od čak 277,1%.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Promjene u korištenju aplikacija za suradnju prema vrstama 2019.-2021. graf Gartner Inc.

IDC predviđa kako će uslijediti značajniji rast aplikacija za suradnju, neće nužno biti novih aplikacija koje će zauzeti značajniji dio tržišta ali će postojeće aplikacije doživjeti nadogradnju mogućnosti, prije svega u poslovnoj komunikaciji.

Budućnost suradničkih aplikacija doživjeti će uvođenje više umjetne inteligencije, novih i vizualnijih načina međusobnog povezivanja. Tržište aplikacija za suradnju, procjenjuje IDC, narasti će na 50,7 milijardi dolara do 2025. godine.

Podijeli:

 

 

Vezane objave