Hrvatski sabor je na svojoj 4. sjednici, održanoj 14. srpnja 2017., donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Taj Zakon je 21. srpnja 2017. objavljen u Narodnim novinama br. 72/17 te je 22. srpnja 2017. stupio na snagu.
Stupanjem na snagu Zakona prestala su vrijediti dva podzakonska propisa HAKOM-a i to Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte (Narodne novine, br. 42/09) i Pravilnik o načinu i postupku dodjele sredstava iz Fonda za razvoj mrežnih djelatnosti (Narodne novine, br. 123/14).

Kako su nam objasnili iz HAKOM-a Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte prestaje vrijediti jer ga nije moguće primjenjivati na pružatelje usluga elektroničke pošte koji nisu registrirani u Republici Hrvatskoj, a čije usluge koristi većina korisnika (npr. G-mail).

To međutim, ističu iz HAKOM-a, ne znači da su krajnji korisnici ostali bez zakonske zaštite, jer su ti pružatelji usluga obavezni poštivati EU propise vezane uz informacijsku sigurnost i zaštitu osobnih podataka.

Pravilnik o načinu i postupku dodjele sredstava iz Fonda za razvoj mrežnih djelatnosti prestaje vrijediti jer će od 1. siječnja 2018. godine HAKOM voditi poslovne knjige i sastavljati financijske izvještaje prema propisima koji vrijede za proračunske korisnike, pa stoga više nije moguće prenošenje viška sredstava u posebni fond.

Podijeli:

 

Vezane objave