Mobilni uređaji – mobiteli i tableti izloženi su istim ako ne i većim opasnostima nego osobna ili prijenosna računala spojena na Internet

mup-europol
(s lijeva na desno) Helena Ilić, glasnogovornica HUB-a, Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost Hrvatske udruge banaka, Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske

Europska unija odlučila je među svojim stanovništvom provesti kampanju podizanja svjesnosti o kibernetičkim opasnostima. Kampanja se provodi u svim zemljama u EU, u sklopu europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, a u Hrvatskoj je, u suradnji s Europolom, provodi naše Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kampanju je podržala i Hrvatska udruga banaka.

„Iako je u Hrvatskoj do sada zabilježeno tek nekoliko ozbiljnijih napada opasnim programima posebno oblikovanima za djelovanje na mobilnim platformama, treba imati u vidu da se sve više – kako u poslu tako i u svakodnevnom životu – oslanjamo na mobilne uređaje pa ih kibernetički kriminalci vide kao najkraći put kojim se mogu domoći našeg novca, identiteta i drugih podataka“, izjavila je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

ransomware_croatia_n

Opasnosti kojima smo izloženi putem mobitela su raznovrsne, počevši od zloćudnih aplikacija, nezaštićenih bežičnih (Wi-Fi) mreža, do poveznica i privitaka u e-pošti. Kako bi se zaštitili – instalirajte aplikacije samo iz pouzdanih izvora, budite oprezni s poveznicama u e-pošti, dva puta provjerite skraćene URL adrese i QR kodove – oni bi mogli voditi do štetnih mrežnih stranica ili bi mogli izravno preuzeti zloćudni softver na uređaj.

„Prilikom uporabe usluga mobilnog bankarstva – odjavite se sa stranica nakon što ste izvršili plaćanje. Nikada ne spremajte korisničko ime i zaporku na svojem mobilnom pregledniku ili u aplikacijama. Nemojte obavljati bankovne transakcije ili kupovinu koristeći javne Wi-Fi mreže. Stalno ažurirajte operativni sustav mobitela i aplikacije. Nikada nemojte slati osobne informacije kao odgovor na tekstualne poruke ili e-poruke koje su navodno od vaše banke ili neke druge tvrtke. Redovito pratite svoje račune za mobitel i provjerite sumnjive naplate. Arhivirajte svoje podatke. Instalirajte neku od aplikacija za mobilnu sigurnost,“ savjetuje Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost Hrvatske udruge banaka. HUB ima i posebno mrežno odredište posvećeno sigurnosti na Internetu.

invaders-for-gif_croatia_n

Tijekom ovog tjedna, 22 države članice EU-a (Austrija, Belgija, Hrvatska, Cipar, Češka, Mađarska, Irska, Italija, Francuska, Njemačka, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Velika Britanija), tri nečlanice (Kolumbija, Norveška i Ukrajina) i dvije agencije Europske unije (ENISA i eu-LiSA) u suradnji s brojnim javnim i privatnim partnerima podizat će svijest o ovom kaznenom fenomenu i njegovim posljedicama.

Pogledajte promotivni video zapis

[ms_youtube link=”https://www.youtube.com/watch?v=boIs4sOQSls” width=”100%” height=”100%” mute=”no” autoplay=”no” loop=”no” controls=”yes” class=”” id=””][/ms_youtube]

 

 

Podijeli:

 

Vezane objave