Tvrka Stemi i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska 26. siječnja 2018. godine na Fakultetu elektotehnike i računarstva (FER) predstavili projekt Hrvatska stvara.

Cilj projekta je omogućiti upravo mladima da se povežu, podijele znanja te međusobno surađuju i podržavaju se na putu ostvarivanja vlastitih ideja. Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će se usmjeravati da budu stvaraoci. Kako – otkrili su Ana Nikolić iz Udruge Programerko i Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući koncept projekta.

Naime, u njegovu će sklopu obići sve županije u Hrvatskoj s ciljem osnivanja Code Clubova, inicijative koja djeluje u više od 130 zemalja diljem svijeta. Prilikom posjeta svakoj pojedinoj županiji održat će informativno, ali i motivacijsko predavanje o tome kako razviti tehnološku tvrtku i kako od ideje doći do proizvoda. Uslijedit će početna radionica, a klubovima će u vlasništvu ostati kompleti Stemi hexapod robota za praktičnu primjenu stečenog znanja. Na taj će se način hrvatskim školarcima pružiti jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja.

Prije svega, imat će priliku i prostor gdje u zajedništvu mogu stvarati zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, najvećem rasadniku mladih stvaraoca u Hrvatskoj i neizostavnom partneru u projektu. Njeni će centri diljem države poslužiti kao lokacije za osnivanje novih klubova.

Posjetitelji predstavljanja su imali priliku obići izložene tehnološke izume mladih hrvatskih stvaratelja –- od podmornice za istraživanje podmorja, preko 3D printera, do raznih robota, igraćih konzola, električnih bicikla, pa čak i formula. Projekt se može pratiti na službenoj web stranici www.hrvatskastvara.eu.

Podijeli: