Sveprisutna povezanost Interneta stvari (Internet of Things IoT) ključni je izazov za dizajnere mreža na brzorastućim tržištima, poput infrastrukture, za inteligentniji transport, pametne potrošačke i pametne gradske uređaje i povezano zdravstvo. Na primjer, tipična pametna kuća u sadašnjem tehnološkom dosegu u prosjeku ima već 50 povezanih IoT uređaja. Umrežavanje će svakako sve više rasti.

Povezani uređaji Interneta stvari trebaju sve manje snage, dugog su vijeka trajanja, niske cijene i omogućuju nisku razinu fizičkog pristupa, imaju sve veći domet komunikacije…

Kako se umreženi uređaji u IoT-u smanjuju zahtjevaju i nova i prilagođenija rješenja hardverske infrastrukture.

Na prvom je mjestu smanjenje SIM kartica koje koristimo u mobilnim uređajima. Sve je prihvatljiviji eSIM ali i iSIM koji se ugrađuju direktno na hardverski sklop uređaja kombinirajući SIM u zajednički sklop SoC (System on a chip) i modem. Usto, s ugrađenim eSIM-om i iSIM-om omogućuje se i ugradnja dodatnih sigurnosnih elemenata, u inače sigurnosno izazovnim IoT mrežama, kao što je procesor za sigurnije djelovanje koji podržava integritet svih kriptografskih operacija.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Za njih je u okviru GSMA asocijacije utvrđen i poseban standard IoT-SAFEeSIM i iSIMkoji otvara i mogućnosti za nova rješenja u povezivosti stvari.

Razvijen od strane mobilne industrije, IoT SAFE ( IoT S IM pplet F ili Secure E nd-2-End Communication) omogućuje proizvođačima IoT uređaja i dobavljačima IoT usluga da SIM iskoriste kao skalabilan i standardiziran hardver Root of Trust za zaštitu IoT podatkovne komunikacije. IoT SAFE pruža zajednički mehanizam za zaštitu IoT podatkovne komunikacije pomoću SIM-a s velikim pouzdanjem, umjesto korištenja zaštićenih i potencijalno manje pouzdanih hardverskih sigurnih elemenata implementiranih negdje drugdje u uređaju.

eSIM i iSIM su usto i ekonomično rješenje jer uz jeftiniju izvedbu omogućuju i aplikacije koje uz klasični SIM nisu ekonomski održive. U dizajniranju IoT-a niski trošak izvedbe je ključan za primjenu.

Proizvođači uređaja i modula IoT-a imaju koristi od pojednostavljenih procesa, poput smanjenja SKU-ova (stock keeping unit) koji sadrže više SIM-ova za pojedine specifične mreže Interneta stvari, omogućujući im da se osposobe za specifične usluge s dodanom vrijednosti u različitim slučajevima korištenja, odnosno u različitim područjima primjene Interneta stvari. Na primjer, logističke tvrtke koriste M2M uređaje koji sadrže više senzora uređaja koji pokreće eSIM tehnologija za pružanje globalnog praćenja uživo. Pametnim dostavljačima energije prihvatljive su širokopojasne mreže male snage (low-power wide-area  LPWAN) kako bi globalno implementirali svoje pametne energetske uređaje s omogućenim eSIM-om.

Na primjer, za buduće povezane automobile koji će koristiti 5G mreže bit će potrebna povezivost prema svemu oko sebe (Cellular V2X C-V2X), dakle trebaju imati mogućnost povezivosti izvan Wi-Fi-ja, odnosno povezivost LTE-M (Long Term Evolution – Machine) i NB-IoT (NarrowBand-Internet of Things) bez potrebe za skupom infrastrukturom.

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave