Europska komisija će na WIFI4EU portalu, u srijedu, 7. studenoga 2018. u 13 sati, otvoriti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa WiFi4EU, na koji se mogu prijaviti sve jedinice lokalne samouprave iz Republike Hrvatske koje su se unaprijed registrirale na  portalu.
Kriterij dodjele vrijednosnog kupona bit će redoslijed prijave, a indikativan broj podijeljenih vrijednosnih kupona iznositi će 2800.

Poziv, koji je otvoren općinama ili skupinama općina u EU-u, bit će otvoren do 9. studenoga 2018. u 17 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Za maksimalno 8000 općina iz cijelog EU-a do 2020. na raspolaganju je 120 milijuna eura. Da bi se olakšala obrada vrlo velikog broja prijava iz cijele Europe, postupak prijave je jednostavan i u potpunosti se obavlja putem interneta.

Nakon registracije na namjenskom portalu za WiFi4EU općine će se putem interneta jednim klikom moći prijaviti za vaučer iz programa WiFi4EU u vrijednosti od 15 000 eura. Dosad se na portalu registrirala svaka peta općina u EU-u.

Općine koje se još uvijek nisu registrirale, a žele se prijaviti za vaučer, mogu to učiniti prije početka poziva 7. studenoga. Vaučer omogućuje uspostavu pristupnih točki za Wi-Fi na javnim mjestima, primjerice u gradskim vijećnicama, javnim knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima. Komisija će projekte odabirati po redoslijedu prijave. U predstojećem će pozivu prvih 2800 općina dobiti vaučer za WiFi4EU, pri čemu se svakoj državi članici EU-a jamči najmanje 15 vaučera.

Do sada se na portalu registriralo 423 jedinica lokalne samouprave s područja Republike Hrvatske.
Ukupni okvirni proračun raspoloživ za prijedloge odabrane na temelju navedenog poziva iznosi 42 milijuna eura, na razini Europske unije, a rok za podnošenje prijave je 9. studenoga 2018. do 17 sati.

Službeni tekst poziva i detaljne informacije o pravima i obavezama prijavitelja objavljene su na stranicama Europske komisije na poveznici.

Tijekom sljedeće dvije godine bit će objavljena još tri poziva za WiFi4EU, otprilike jedan svakih šest mjeseci. Mreže koje se financiraju iz programa WiFi4EU bit će besplatne, na njima neće biti oglašavanja i neće se prikupljati osobni podaci. Sredstva će se odobriti mrežama kojima se ne dupliciraju postojeće besplatne privatne ili javne ponude slične kvalitete. Dodatne informacije dostupne su na internetu, u informativnom članku i u videozapisu.

Podijeli:

 

Vezane objave