izvor grafova: Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

Odašiljači i veze objavile su poziv operatorima za iskaz interesa za korištenje NP-BBI agregacijske infrastrukture. Rok za dostavu neobvezujućeg iskaza interesa operatora elektroničkih komunikacija za korištenje agregacijske infrastrukture koja će biti izgrađena kroz NP-BBI program produžen je do srijede, 10. listopada 2018. godine.

Još u lipnju ove godine Europska komisija odobrila Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NP-BBI) Republike Hrvatske za koji je utvrđeno da je u potpunosti usklađen s pravilima Europske unije o državnim potporama.
U svrhu izgradnje širokopojasne agregacijske infrastrukture za mreže nove generacije Hrvatskoj je odobrena 101,4 milijuna eura u razdoblju od 2017. do 2023. godine.
“Hrvatska širokopojasna shema osigurati će brži internet do privatnih i poslovnih korisnika koji ga sada nemaju. To će pomoći Hrvatskoj da uspostavi potrebnu infrastrukturu za informacijsko društvo i pridonese stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta unutar Europske unije”, rekla je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.


Nakon provedenog postupka notifikacije i podrobnog pregleda prijavljene sheme izgradnje širokopojasne agregacijske mreže u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja u tu infrastrukturu, Europska komisija zaključila je da pozitivni učinci na tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu širokopojasnog pristupa pretežu u odnosu na moguće narušavajuće učinke na već postojeće operatore. Stoga je hrvatska NGN shema usklađena s pravilima Europske unije o državnim potporama.
Tržište širokopojasnog tržišta Hrvatske karakterizira visoke cijene i niske stope preuzimanja u odnosu na prosjek EU. Hrvatska je po širokopojasnoj telekom infrastrukturi rangirana kao najlošija 28 država članica EU. NGA mreže dostupne su za 60% hrvatskih kućanstava, u usporedbi s prosjekom od 76% u EU, prema Digital Economy and Society Index (DESI). U prosjeku se samo 10% hrvatskih kućanstava pretplatilo na njega, u usporedbi s prosjekom EU od 37%.

Sredstva koja je odobrila EK imaju za cilj značajno poboljšati situaciju i pomoći Hrvatskoj u povećanju povezanosti i ispunjavanju ciljeva jedinstvenog digitalnog tržišta (Digital Single Market).

Novac iz EK ima za cilj povećati pokrivenost širokopojasne brzine velike brzine i osigurati brzine od 100 Mbit i za download i upload. Projekt bi trebao biti završen do 31. prosinca 2023. godine. Nova infrastruktura će se financirati uglavnom kroz Europski fond za regionalni razvoj i djelomično nacionalnim sredstvima, a mreža će ostati u javnom vlasništvu.

Upravljanje shemom pripisuje se javnom poduzeću, OiV, koja će ponuditi dugoročne ugovore o leasingu na infrastrukturu svim zainteresiranim operaterima. Ovi operatori će naknadno moći ponuditi usluge spajanja lokalnim davateljima pristupa, što zauzvrat služi krajnjim potrošačima. Na taj će način nova mreža NGN backhaul podržati NGA mreže prethodno odobrene prema pravilima EU o državnim potporama.

Podijeli: