21. siječnja ove godine EuroHPC JU je objavio poziv za interes izgradnje pre-exascale superračunala – Poziv za iskazivanje interesa za odabir subjekata koji pružaju usluge prethursora za exascale superračunala. Za izgradnju je na raspolaganju 250 milijuna eura iz izravnog financiranja od EuroHPC-a a zemlje članice Europske unije, potpisnice deklaracije o europskim superarčunalima (deklaraciji EuroHPC) trebale bi osigurati isto toliko novca kako bi se za izgradnju planiranih superračunala osiguralo ukupno 500 milijuna eura. Taj bi se novac trebao upotrijebiti za izgradnju najmanje dva superračunala s pre-exascale karakteristikama s učinkom između 150 petaflopa / s i 1 exaflop / a i za operativne troškove sustava. Energetski omotač tih superračunala treba bi biti između 10-15 MW. Jedno od pre-exascale superračunala treba biti na europskoj tehnologiji koju tek treba izgraditi.

Deklaracija EuroHPC pokrenuta je još u Rimu u ožujku 2017. godine i do sada su joj pristupile skoro sve članice EU. U Luxembourgu je 6. studenoga 2018. godine održan prvi sastanak Upravnog odbora EuropHPC JU.

Da bi se to izradilo prvo pre-exascale računalo s europskom tehnologijom potrebno je na njemu početi raditi već ove godine. Za sada su se kao kandidati za projekt javili CSC iz Finske, CINECA iz Italije i BSC iz Španjolske. Od ranije su kao kandidati poznati CEA iz Francuske i Forschungszentrum Jülich iz Njemačke. Odluka o izboru očekuje se u ožujku ove godine. Za razvoj petascale superračunala najozbiljniji kandidat je Luksembburg. Procjenjena vrijednost izgradnje petascale i pre-exascale računala je 250 milijuna eura.

Inicijativa za europske procesore

Za razvoj europskih čipova za superračunala započeo je novi veliki projekt Inicijativa za europske procesore (European Processor Initiative EPI). Projekt se razvija u okviru  programa Obzor 2020. (Horizon 2020.) ukupne vrijednosti oko 120 milijuna eura. Razvoj takvih tehnologija zahtijeva dugoročnu financijsku potporu. S toga će konzorcij EPI biti podržan ne samo kroz Obzor 2020. nego i kroz druge programe EU. Posebni ugovori o bespovratnim sredstvima za potporu EPI-u bit će objavljeni kasnije ove godine. U projektu EPI sudjeluje snažan međunarodni konzorcij 23 partnera iz 10 europskih zemalja i  trajat će 3 godine. Iz Hrvatske je partner Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba (FER).

Cilj projekta je osmisliti i implementirati plan za novu generaciju europskih procesora male snage za ekstremno snažno računalstvo, big data visokih performansi i niz budućih aplikacija.

Ta tehnologija, s drastično boljim performansama i snagom, jedan je od ključnih elemenata potrebnih za razvoj europskog računalnog stroja exascale (sposoban za otprilike 1018 izračuna u sekundi).

Inicijativa za europske procesore okuplja stručnjake iz istraživačke zajednice za računala visokih performansi (High Performance Computers HPC), glavne centre za superračunala te industrije računala, industriju silicija kao i potencijalnih znanstvenih i industrijskih korisnika u Europi. Kroz sudizajniran pristup projektirat će se i razviti prve europske HPC sustave na čipovima nezavisne europske tehnologije koji će će biti implementirani i validirani u prototipnom sustavu koji će postati temelj za puni exascale računalni stroj temeljen na europskoj tehnologiji.

Nezavisna tehnologija europskog razvoja i proizvodnje čipova ne samo da je ključna za stratešku neovisnost (sigurnost podataka) nego će omogućiti i razvoj energetski naujučinkovitijih računalnih performansi, odnosno omogućiti europsku globalnu znanstvenu, tehnološku i gospodarsku konkurentnost.

Inicijativa EPI dio je šire strategije za razvoj neovisne europske HPC industrije koja se temelji na europskim i inovativnim tehnologijama, kako je predstavljeno u zajedničkom poduzeću EuroHPC JU, koje je predložila Europska komisija 11. siječnja 2018. godine. EuroHPC pravni je subjekt koji financira sredstva i koji će omogućiti udruživanje resursa Europske unije i nacionalnih resursa zemalja članica za računanje visokih performansi kako bi se u Europi stekli, izgradili i uveli najmoćniji superkompjuteri u svijetu.

Cilj EuroHPC-a je razviti exascale superračunala na temelju konkurentne tehnologije EU-a.

Aktivnosti Zajedničkog poduzeća bit će grupirane oko dva glavna stupa:

  1. Nabava i rad HPC strojeva: stjecanje dva superkompjutera svjetske klase i najmanje dva superračunala srednje klase, te osiguranje i upravljanje pristupom tim strojevima širokom krugu javnih i privatnih korisnika oko 2020. godine.
  2. Program istraživanja i inovacija HPC-a: podrška europskoj HPC tehnologiji, zajedničko osmišljavanje europskih exascale strojeva, razvoj prve generacije europske mikroprocesorske tehnologije male snage i poticanje aplikacija, razvoj vještina i široka uporaba HPC-a.

Glavni ciljevi EPI-a su:

– Razviti procesorsku tehnologiju male snage koja će biti uključena u europski sustav prije exascale),

– Jamčiti da je značajan dio te tehnologije europski,

– Osigurati da se područja primjene tehnologije ne ograničavaju samo na HPC, već pokrivaju i druga područja kao što su automobilski sektor ili podatkovni centri, čime se osigurava cjelokupna ekonomska održivost inicijative. Jedan od specifičnih ciljeva automobilskog sektora je, na primjer, razviti prilagođene procesore koji mogu zadovoljiti performanse potrebne za autonomne automobile.

tržišni potencijal procesora za superračunala

Podijeli: