Za novu generaciju telekomunikacijskih mreža uglavnom se ističu prednosti znatno bržeg prijenosa podataka te smanjeno kašnjenje u njihovom prijenosu, odnosno odazivu mreže (latencija). U drugom planu je niz prednosti koje donosi 5G mreža. Među tim prednostima su i nove tehnologije pozicioniranja omogućene naprednijim antenama i novim mjerenjima pozicioniranja na višim frekvencijama, kako na baznim stanicama, tako i na korisničkim uređajima. 5G mreže donijet će poboljšanu povezanost takvih mjerenja kroz nove aplikacije za pozicioniranje koje će se moći koristiti i cloudom te dodatnim mogućnostima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

I sadašnja navigacija poprilično dobro funkcionira uz uvjet povoljnog vanjskog okruženja, to jest mogućnosti otvorenosti prema nebu od kuda dolaze satelitski signali.

No, 5G PNT (Position Navigation Time) će donijeti dobar satelitski signal i u područja visoke urbaniziranosti, na primjer u velegradske ulice kojima pogled prema nebu zaklanjaju visoke zgrade pa čak i u zatvorene prostore poput skladišta uz uvjet da postoji signal 5G mreže.

Kombinacija satelitske navigacije i 5G donosi obećanje visokih performansi, sigurnih i izdržljivih PNT usluga, kao i besprijekornu primjenu PNT aplikacija iz vanjskog u zatvoreno okruženje i iz ruralnih u urbana područja.

Zbog toga je Europska svemirska agencija (European Space Agency ESA) objavila poziv za dostavu prijedloga projekata kako bi demonstrirala mogućnosti novih 5G staničnih mreža za podržavanje aplikacija za pozicioniranje i određivanje vremena za dopunu satelitske navigacije.

ESA-inim pozivom traže se projekti kako bi pokazala održivost i primjenu 5G PNT rješenja:

– Unutarnji PNT za Industriju 4.0, po potrebi za podršku radu pametnih skladišta i tvornica ili aplikacija pametnog grada koji zahtijevaju prijelaz iz zatvorenog prostora u vanjsko okruženje

– Primjene na otvorenom prostoru gdje je kopija satelitske navigacije ključna za ispunjavanje sigurnosnih zahtjeva, poput autonomne vožnje ili bespilotne navigacije

– Primjene u kojima je potrebna precizna sinkronizacija vremena i frekvencije, kako u vanjskom tako i u zatvorenom okruženju, poput pametnih energetskih mreža ili samih 5G mreža.

Poziv je dio ESA-inovog programa za inovacije i podršku navigaciji (NAVISP) koji se razvija s europskom industrijom i akademskim krugovima na razvoju inovativne navigacijske tehnologije.

Kao potpora pozivu, 21. listopada održati će se informativni webinar na kojem će ključni govornici iz svakog sektora predstaviti različite slučajeve upotrebe PNT 5G. Uspostavljena je i platforma za umrežavanje koja omogućava sudionicima webinara i zainteresiranima za poslovnu suradnju.

Podijeli:

 

 

Vezane objave