Na tradicionalnoj konferenciji Power of Data Autumn u organizaciji tvrtke Megatrend poslovna rješenja, održanoj 9. listopada u prostorima CK Showroom & Garden u Maksimirskoj ulici u Zagrebu, predstavljena su uspješna poslovna rješenja koja omogućavaju transformaciju poslovnih rezultata u svakoj industriji.

Nakon pozdravljanja sudionika od predsjednice Uprave Megatrend poslovnih rješenja Anđelke Strajher voditelj tehnološkog odjela tvrtke Renato Talen u predavanju Power 10 predstavio je rezultat 30 godina razvoja power arhitekture u kojoj je izražena ekstremna procesorska snaga i pouzdanost te je obogaćena umjetnom inteligencijom i energetskom učinkovitošću. Naglasio je kako power procesori i dalje pomiču granice i stvaraju budućnost.

Član Uprave Megatrend poslovnih rješenja Ante Laušić u svojem predavanju objasnio je kako računalni vid pomaže unaprijediti prodajne procese u FMCG industriji.

„Računalni vid je interdisciplinarno znanstveno područje koje se bavi načinima kako računala mogu naučiti prepoznavati dvodimenzionalne i/ili trodimenzionalne predmete sa digitalnih slika ili videozapisa. Računalni vid je dio rastućeg skupa tehnologija koje se prepoznaju pod imenom umjetna inteligencija. Primjenom računalnog vida nastojimo da računala razumiju i automatiziraju zadatke koje su dosada mogli obavljati isključivo ljudi (sa svojim razvijenim vizualnim sustavom)#, rekao je Laušić koji je u svojem izlaganju objasnio i princip rada sustava temeljnih na računalnom vidu, te kako se koristi za unaprjeđenje prodajnog procesa te pomaže prodajnim predstavnicima prilikom obavljanja kontrole prodavaonice (planogrami, izloženost proizvoda, udio proizvoda na polici, itd.)

Voditelj odjela za podatkovnu znanost Megatrend poslovnih rješenja Domagoj Marić govorio je o obrada prirodnog jezika (Natural Language Processing NLP), zajedničkom potpodručje jezikoslovlja i umjetne inteligencije koje kompjutorima daje vještinu čitanja, razumijevanja i zaključivanja iz ljudskih jezika. NLP omogućava razne pametne sustave za asistenciju ljudima, od automatizirane analize sentimenta potrošača pri plasiranju proizvoda na tržište, preko prevođenja, sažimanja i kategoriziranja tekstualnih podataka, do onih najpopularnijih, virtualnih asistenata.

Uz kratki uvod u principe njihovog rada i pozadinski NLP u kontekstu hrvatskog jezika, Domagoj Marić, predstavio je virtualne asistente koji su nastali zadnjih godina u Megatrend poslovnim rješenjima, kako su oni pomogli klijentima uštedjeti vrijeme i troškove, te kakav još potencijal (iskorišteni i neiskorišteni) posjeduju virtualni asistenti.

Konzultant za poslovna rješenja Ivan Šemeš govorio je o izvještaju po IBCS-u, odnosno o primjenama i prednostima standardizirane prezentacije.

„Internacionalni poslovni komunikacijski standard je set smjernica za izradu izvještaja, vizualizacija i poslovnih aplikacija. Svrha uvođenja standarda je unificiranje prezentacije poslovnih podataka u cijeloj kompaniji kako bi se svim zaposlenima jasno komunicirala poruka koju sadrže, pritom dajući im jednostavan i profesionalan izgled#, rekao je Šemeš dodavši da su s ciljem implementacije tih standarda kod svojih klijenata u Megatrend poslovnim rješenjima krenuli na raznim business intelligence analitičkim platformama sa izradom seta prilagođenih izvještaja i vizualizacija kojima je zadatak brzo i jednostavno prilagoditi setove podataka internacionalnom poslovnom komunikacijskom standardu.

Na kraju konferencije konzultant za poslovna rješenja Marko Kalogjera u predavanju Sinergija tehnologija – web scraping, Python skripte, vizualizacije ukazao je kako naći podatke nije problem no problem je kako ih smisleno prikazati. Kroz upotrebu najbržih baza pokazao je kako web scraping prikupljali podatke, obrađivali ih i vizualizirali kroz BI alate, na koje se izazove pri tome nailazi te kako se sve mogu definirati prikazi većih skupova podataka.

Podijeli:

 

Vezane objave