Ulaganje u kibernetičku otpornost ostalo je glavni prioritet za organizacije u drugom tromjesečju 2023. Godine (Q2 2023) jer su razine prijetnji nastavile rasti. Sveukupno, globalno tržište tehnologije kibernetičke sigurnosti poraslo je 11,6% na godišnjoj razini na 19,0 milijardi američkih dolara, unatoč tekućoj makroekonomskoj neizvjesnosti i ograničenim IT proračunima.

Prvih 12 dobavljača rješenja za kibernetičku sigurnost činilo je gotovo polovicu te potrošnje. Kao vodeći na tržištu u drugom tromjesečju, Palo Alto Networks porastao je za 25,4%, potaknut potražnjom za SASE, SecOps i sigurnošću u cloud computingu. Fortinet je zauzeo drugo mjesto, iskoristivši daljnje dobitke u sigurnosti mreže. Ali njegov rast od 19,0% u drugom tromjesečju predstavlja usporavanje u odnosu na 26,2% u prvom tromjesečju. Cisco je činio 6,1% ukupne potrošnje, što je pad sa 6,7% prošle godine. Njegovo poslovanje se transformira pod novim vodstvom, s lansiranjem novih platformi i više akvizicija, uključujući namjeru da kupi Splunk za 28 milijardi dolara. CrowdStrike, Check Point, Okta i Microsoft zaokružili su prvih sedam dobavljača.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

“Razine prijetnji su na do sada najvećim visinama, s brojem javno prijavljenih napada ransomwareom za više od 50%, a zapisi o probijenim podacima više su se nego udvostručili u prvih osam mjeseci ove godine. Prema sadašnjim stopama, 2023. godina bit će najgora po kibernetičko sigurnosnim posljedicama, nadmašiti će 2021. godinu u kojoj ransomware došao u prvi plan nakon niza velikih napadsa,” rekao je glavni analitičar u Canalysu Matthew Ball.

Regionalno, potrošnja je najviše rasla u Sjevernoj Americi (+12,6%),  zatim u EMEA (+11,1%) i Latinskoj Americi (+13,4%). Stope rasta su usporile u azijsko-pacifičkoj regiji (+8,8%).

 

 

Vezane objave