Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar potpisali u prostorijama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske.
Uz nositelja projekta, SDURDD, partner na projektu je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja.
Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 12.856.124,93 kn koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda kroz izravnu dodjelu sredstava u okviru prioritetne osi 4. Dobro upravljanje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a predviđeno vrijeme provedbe projekta je 36 mjeseci.
„Integralni sustav za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske omogućit će potpunu digitalizaciju svih papirnatih sadržaja prikupljenih na jednome mjestu, automatizirano ažuriranje svih službenih dokumenata RH, učinkovitije prikupljanje i obradu dokumenata Vlade RH i službene dokumentacije tijela javne vlasti sukladno standardima, bolju transparentnost rada tijela javne vlasti, smanjit će troškove i povećati broj korisnika kojima su podaci dostupni, pružit će veće mogućnosti informiranosti svim građanima pod jednakim uvjetima i nepristrano, i postati digitalno središnje mjesto koje na standardizirani način prikuplja i objavljuje službenu dokumentaciju“, najavio je Državni tajnik Bernard Gršić-
Za povećanje djelotvornosti i kapaciteta u javnoj upravi kroz poboljšanje pružanja usluga i upravljanja ljudskim potencijalima Hrvatska ima preko 670 milijuna kuna raspoloživih EU sredstava.

Projektom će biti osigurano kvalitetnije upravljanje službenim dokumentima, prikupljanje, prezentacija i čuvanje svih propisa, strategija, planova, izvješća, projekata i drugih dokumenata koje stvaraju tijela javne vlasti na državnoj i lokalnoj razini. Korisnicima će se omogućiti viša razina dostupnosti svih informacija na jednome mjestu i na jedinstven, lagan i brz način pretraživanja kroz tražilicu Cadial, jedinu tražilicu koja je prilagođena oblicima hrvatskoga jezika. Na taj način, pristupom izvornim informacijama, građani, udruge civilnog društva i drugi pravni subjekti mogu se detaljno upoznati s radom tijela javne vlasti te utjecati na donošenje ili korekciju javnih politika i društva u cjelini.

Podijeli:

 

Vezane objave