15. studenoga potpisana je zajednička deklaracija o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva u srednjoj i istočnoj Europi i zapadnom Balkanu od strane organizacija koje predstavljaju startupe iz navedenih regija, među kojima je i Spark.

Digitalna revolucija nudi velike mogućnosti za rast i inovacije u obje regije, koje imaju veliki potencijal, kao što je velik broj talentiranih ljudi s jakim IT vještinama, dinamično rastuću startup zajednicu i brzo poboljšanje infrastrukture i povezanosti, kao i blizinu velikim tržištima.

Startupi osobito mogu pomoći transformaciji lokalnih gospodarstava i društava u obje regije, a istodobno stvarati visokokvalitetna radna mjesta. Međutim, startupi se i dalje suočavaju s izazovima koji ih sprječavaju da ostvare svoj puni potencijal kao što su fragmentacija podrške, birokracija i nedovoljan broj investicija. Zato je potreban kooperativni napor kako bi se poboljšali startup ekosustavi u obje regije, osiguralo okruženje prilagođeno inovacijama i omogućilo digitalnim startupima i malim i srednjim poduzećima povećanje i sudjelovanje na digitalnom jedinstvenom tržištu EU.

Deklaracija je potpisana u sklopu ovogodišnjeg Startup Europe Summita, godišnjeg europskog okupljanja inovatora i investitora. Potpisnici Deklaracije će surađivati kako bi uspostavili snažnije veze između različitih startup čvorišta u pojedinim zemljama, potaknuli veću suradnju i specijalizaciju te povezali startup ekosustave regija sa zrelijim europskim ekosustavima zbog njihove stručnosti i resursa.

Podijeli:

 

Vezane objave