Europska komisija (EK) pokrenula je u ponedjeljak 23. studenoga postupke protiv 23 države članice EU i Velike Britanije zbog nedonošenju novih pravila koja reguliraju koordinaciju svih audiovizualnih medija na razini EU, kako tradicionalnih TV emisija, tako i usluga na zahtjev, i platformi za razmjenu video zapisa.

Rok za prijenos revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u nacionalno zakonodavstvo bio je 19. rujna 2020. godine, a samo su Danska, Mađarska, Nizozemska i Švedska prijavile mjere prenošenja i proglasile svoju prijavu potpunom.

EK je poslala službene obavijesti Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Cipru, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Austriji, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Finskoj i Velikoj Britaniji, tražeći od njih razloge ne prenošenja direktive u ancionalno zakonodavstvo. Države imaju dva mjeseca za odgovor.

Cilj novih pravila EU-a je stvoriti regulatorni okvir koji odgovara digitalnom dobu, vodeći sigurnijem, pravednijem i raznovrsnijem audiovizualnom krajoliku. Direktivom se jača zaštita gledatelja, posebno onih najugroženijih, poput maloljetnika, te proširivanje pravila o govoru mržnje na platforme za razmjenu videozapisa, dodatno se obvezuje na više kulturne raznolikost u audiovizualnim medijima.

EU Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama uređuje koordinaciju nacionalnog zakonodavstva o audiovizualnim medijskim uslugama na razini cijele EU, kako tradicionalne TV emisije i usluge na zahtjev, tako i platforme za razmjenu video zapisa. Međutim, medijski se krajolik dramatično promijenio za manje od deset godina. Milijuni Europljana, posebno mladih, gledaju sadržaj na mreži, na zahtjev i na različitim mobilnim uređajima. Uzimajući u obzir taj novi razvoj, EK je u svibnju 2016. predložila revidiranu Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama koja je uključivala novi pristup mrežnim platformama za širenje audiovizualnog sadržaja. Europski parlament i Vijeće postigli su u lipnju 2018. politički sporazum o revidiranim pravilima, koji su Europski parlament i Vijeće Europske unije usvojili u studenom 2018.

Glavni je cilj Direktive stvoriti i osigurati pravilno funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta audiovizualnih medijskih usluga, istodobno pridonoseći promicanju kulturne raznolikosti, pružajući primjerenu razinu zaštite potrošača i čuvajući pluralizam medija. (foto pixabay)

Podijeli:

 

Vezane objave