Glavna tema ovogodišnje konferencije je digitalna transformacija te je to i tema broja specijalnog izdanja ovogodišnje WinDays Mreže. Isto to specijalno izdanje ove godine slavi svoj mali jubilej – 15 godina izlaženja, 15. izdanje posebnog broja.

Prilikom odabira predavanja ovogodišnje konferencije, Technology content team imao je zadatak odabrati ona predavanja koja će ući u službeni sadržaj konferencije, koja su više orijentirana digitalnoj transformaciji u primjeni, odnosno tehnologijama koje tu transformaciju omogućuju. Poseban naglasak stavljen je i na sadržaj koji se bavi informacijskom sigurnošću, ali i tehnologijama otvorena kôda. Vezano uz to, pripremili smo nekoliko predavanja s atraktivnim predavačima, koji su stručnjaci upravo na tim područjima, a posebno bih istaknuo sudjelovanje stručnjaka iz tvrtke RedHat, s kojom Microsoft ima uspostavljeno jako globalno partnerstvo.

Sama WinDays Mreža ove se godine bavi izuzetno atraktivnim temama, koja slijede i samu konferenciju. Tako u ovom broju možete pročitati sve o GDPR-u, odnosno Općoj uredbi o zaštiti podataka, na čiji spomen tvrtkama najčešće prođu kroz glavu velike kazne koje su propisane u slučaju da se ne primjenjuju pravila propisana tom uredbom. Donosimo i pregled tehnologije Azure Information Protection koja tehnološki pomaže korisnicima u zaštiti njihovih podataka, ali može pomoći i u primjeni već spomenute Uredbe. Sustav curenja podataka u sklopu usluge Office 365, kao i upravljanje sa sigurnošću i usklađenošću kolaboracijske platforme, također su našli mjesto u ovom izdanju. Odgovore na pitanja kako upravljati korisnicima, odnosno kako digitalizirati poslovanje, donose nam tekstovi vezani uz Dynamics 365.

Sistem administratorima bit će zanimljive teme koje govore o ispravnoj virtualizaciji korištenjem Hyper-V platforme, bazirane na poslužiteljskom operacijskom sustavu Windows Server 2016, koji se može koristiti i u svojoj Nano varijanti. Kako su skladišta podataka danas osnova poslovanja i odlučivanja u tvrtkama, važno je ispravno postaviti visoku dostupnost SQL poslužitelja kako bismo izbjegli sve neželjene situacije ako takvi sustavi nisu dostupni i raspoloživi. Svim tim sustavima potrebno je na neki način upravljati pa tu donosimo pregled i mogućnosti alata naziva Server management tools, koji iz Azureova oblaka omogućuje upravljanje poslužiteljima, gdje god se nalazili. Dodatno, za potrebe nadzora i analize rada naših sustava, bez obzira bili oni bazirani na operacijskim sustavima Windows ili Linux, Operations Management Suite, od milja OMS, pokazuje svoju snagu i spremnost zadacima naprednog predviđanja svih problema i kvarova u radu. Kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja, predstavljamo neke od scenarija u kojima Azure može pomoći za postizanje navedenog cilja. Kako bismo osigurali brzu povezivost našeg podatkovnog centra s Azure sustavom, tehnologija naziva Azure Express Route pronašla je svoje mjestu u ovom broju.

Našim dragim developerima nudimo također poneku novost, tako ćete vidjeti kako je ASP.net CORE narastao u posljednjih godinu dana. Kroz prizmu starih paradigmi i nekih novih alata, možete pročitati kako vam Visual Studio pomaže u pisanju čistog i lijepog kôda.

Testiranje je uvijek bila važna tema pa tako kroz pregled modernih DevOps praksi, donosimo i preporuke za testiranje vašeg kôda – automatski ili ručno. Kako bi se podaci koje naše aplikacije prikupe i obrade mogle ispravno prikazati, iskoristite PowerBI koji je sad moguće ugraditi u vaše web-aplikacije. Poslovna analitika svakako je važna u poslovnim okruženjima, no njezina implementacija ponekad zna predstavljati probleme. Stoga, vodimo vas kroz 7 savjeta za uspješnu implementaciju i lansiranje BI projekata.

Uz šarolik sadržaj WinDays Mreže, kao i same konferencije, svatko će pronaći poneku temu za sebe, koje su pripremili naši autori. Zahvaljujući digitalnom dobu, ovo jubilarno, 15. izdanje Mreže trajno će ostati pohranjeno i besplatno dostupno u digitalnom izdanju preko Bug Online portala, iPad i Windows aplikacije.

WD Mrežu možete besplatno preuzeti na:

Podijeli:

Vezane objave