Funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture od izuzetne je važnosti u vrijeme pandemije te Odbor regulatora BEREC-a, na osnovu odluke Europske komisije, objavljuje  dva puta tjedno, na osnovu podataka koje dobije od nacionalnih regulatornih tijela 27 članica Europske unije, sažetke izvješća o stanju internetskih kapaciteta tijekom krize covid-19.

Izvješća sadrže informacije o stanju mrežnog kapaciteta, poduzetim regulatornim radnjama, aktivnostima i komunikaciji operatera i daljnjoj komunikaciji s krajnjim korisnicima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Najnoviji sažetak izvještaja BEREC-a o stanju internetskih kapaciteta tijekom krize covid-19, sastavljen 8. travnja.

BEREC se, usto, obvezao na uspostavljanje posebnog mehanizma nadzora kako bi se osiguralo redovito praćenje stanja internetskog prometa u svakoj državi članici i kako bi se brzo moglo odgovoriti na pitanja kapaciteta.  Europska komisija zatražila je od BEREC-a da signalizira svaki značajni neočekivani događaj na Internetu prometna situacija u svakoj državi članici povezana s pandemijom Covid-19.

Novo izvješće sažima glavne nalaze podatka koje su BEREC-u dostavili njegovi sastavni nacionalni organi od 7. travnja 2020. Ukupno 311 nacionalnih regulatornih tijela (NRO-ovi su podijelili svoje podatke o utjecaju krize na telekomunikacijske mreže i dosadašnjim radnjama.

15 NRO izvijestilo je da nisu primijetili nikakve promjene u odnosu na prethodno izvješće od 2. travnja 2020..

Općenito, ukupni promet na nepokretnim i mobilnim mrežama se povećao tijekom krize covid-19, ali nije došlo do većih problema zagušenja. Već više od tjedan dana sve više NRA (Austrija, Belgija, Njemačka, Estonija, Francuska, Mađarska, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal i Slovačka) izvještava o stabilizaciji u ukupnom prometu. Dva NRO-a (Italija, Slovenija) još uvijek bilježe porast ukupnog prometa. Na islandu se i dalje povećava upotreba podataka i dalje potvrđuje da se glasovni promet stabilizira.

Iz Estonije su izvijestili kako se povremeno javljaju problemi zbog dovršavanja poziva u vrlo gustim područjima.

U Rumunjskoj je dostignuto više od 80% prijenosnog kapaciteta tijekom vršnih sati u pojedinim dijelovima mreže.

Francuska i Mađarska su izričito zabranili platformama najvišu rezoluciju streaming usluga . U tri zemlje (Austrija, Francuska i Nizozemska) radi se na stabilizaciji prometa.

Uz niz pojedinačnih mjera iz opreza za stabilno funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture zanimljivo je da u Portugalu razmatraju izvanredne mjera za zaštitu potrošača elektroničkih komunikacijskih usluga na način da operatori  budu fleksibilni u raskidu ili promjenama pretplatničkih ugovora, sprječavanju prekida elektroničkih komunikacijskih usluga u slučaju neplaćanja te nenaplaćivanju kamata i drugih troškova kod izmirenja dugovanja. U rumunjskoj je NRO zatražio je od pružatelja elektroničkih komunikacijskih usluga da ne isključuju usluge u slučaju neplaćanja korisnika a u Estoniji je neisključivanje korisnika usvojena kao odluka Vlade.

U većini članica EU operatori su dodali pogodnosti korisnicima kroz povećanje količine mobilnih podataka u tarifi (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Njemačka, Grčka, Estonija, Francuska, Mađarska, Hrvatska, Italija, Malta, Poljska, Portugal , Rumunjska), razne besplatne obrazovne sadržaje i dodatne usluge (Grčka, Hrvatska, Mađarska, Bugarska Češka), u Francuskoj i Malti su operatori povećali brzinu prijenosa podataka za učenje na daljinu, besplatni televizijski sadržaji nude se u Grčkoj, Francuskoj Hrvatskoj, Litvi i Malti.

 

 

Vezane objave