U sklopu projekta Unaprjeđenje sustava elektroničkih usluga, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, projektni tim Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) organizirao je početkom listopada prve dvije od šest radionica na kojima službenike, koji u državi rade na osmišljavanju i razvoju elektroničkih usluga, upoznaje sa standardiziranim procesom razvoja koji je usmjeren na korisnika usluge tj. građanina i poduzetnika. Projekt definira proces unaprijeđenja elektroničkih usluga i upoznaje s tehničkim standardima, prekograničnoj mobilnosti i boljoj dostupnosti elektroničkih usluga.
Iako Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nije u zadnjih četiri godine napravio značajnije iskorake u popularizaciji digitalne pismenosti u Hrvata i često bio u kontradikciji s Upravom za e-Hrvatsku Ministarstva uprave, te zbog preklapanja ovlasti zapravo nije bilo jasno tko što treba raditi, izgleda da su se nakon pripajanja Uprave za e-Hrvatsku Središnjem državnom uredu stvari promijenile.
SDURDD je pokrenuo aktivnosti na dugo očekivanoj standardizaciji procesa razvoja elektroničkih usluga koje pruža država. Mogućnost je to da se Hrvatska popne na tablici eGovBenchmarka i, ujedno još važnije, svojim građanima i poduzetnicima pruži cjelovite i kompleksne usluge, uvažavajući prekogranične potrebe EU.
Kako je objašnjeno na samoj radionici ovaj e.Standard, koji u fokus stavlja korisnika, planira se uskoro pustiti u službenu upotrebu putem nekog od podzakonskih akata Vlade Republike Hrvatske.

Podijeli:

 

Vezane objave