VoxBox spada na listu “must have” uređaja, unatoč tome što bi nam mogao biti potreban samo jednom ili dvaput, jer će svojom funkcionalnošću sigurno oduševiti zaljubljenike u tehnologiju

U Polycomovu ponudu uređaja koji nam olakšavaju svakodnevne komunikacijske interakcije dodan je VoxBox. On je u osnovi običan stolni zvučnik s ugrađenim mikrofonima (speakerphone), ali u kombinaciji s Bluetoothom, USB priključkom i autonomnim radom na baterijskom napajanju, spektar mogućnosti korištenja i primjene širi mu se do granica koje nam isprva ni ne padaju na pamet.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Uređaj koji će se prije svega dopasti ljubiteljima čistih linija, dolazi u kartonskoj kutiji. Oku ugodna kutijica od eloksiranog aluminija, veličine 11 x 11 x 2,5 cm, u koju su smješteni zvučnik i četiri mikrofona, koja pokrivaju područje od čitavih 360°, opremljena je Micro-USB priključkom, dvjema tipkama za uključenje uređaja i Bluetootha te četiri senzorske tipke za upravljanje glasnoćom te mikrofonom i zvučnikom, smještene na odrezanom kutu gornje površine. Budući da je VoxBox namijenjen redovitom prenošenju, vrlo je kompaktan i nema isturenih dijelova za koje bi mogli zapeti te ga eventualno oštetiti. Vrijedi reći da mu je podloga napravljena od protukliznog materijala, a sam uređaj očito je dodatno opterećen (teži 372 g), kako bi što bolje stajao na stolu.

Na prijenosno ili stolno računalo možemo ga spojiti USB kabelom ili Bluetoothom, nakon čega će ga operacijski sustav (Windows ili Mac OS) prepoznati kao novi sound device i dozvoliti nam da ga koristimo kao bilo koji drugi takav uređaj. To znači da preko njega možemo slušati multimedijske sadržaje s računala, ali i koristiti ga kao mikrofon za komunikaciju preko Skypea, ili bilo kojeg soft phone softvera koji će nam poslužiti kao SIP klijent za spajanje na telefonsku mrežu.

Senzorske tipke za odgovaranje na pozive, isključenje mikrofona i namještanje glasnoće zvuka smještene su u gornji ugao uređaja

Karakteristike ugrađenih mikrofona dovoljne su za kvalitetno pokrivanje manje konferencijske prostorije od 6×6 metara, a zvučnik s maksimalnih 83 dB zvučnog tlaka na 50 centimetara u stanju je pokriti i veći prostor. Sukladnost sa standardom zaštite od prašine i vlage IP64 kaže da je od krutih čestica zaštićen u potpunosti, a od tekućina trpi kratkotrajno zalijevanje bez ikakvih posljedica. Dakle, iako nije predviđen za podvodne radove, mala nepažnja s vodom neće mu naškoditi.

Tu ćemo se vratiti na naslov teksta i ideju koja nam se rodila u glavi kad smo prvi put vidjeli VoxBox – konferencija na plaži. Iako je teže zamisliti razlog zbog kojeg biste godišnji odmor koristili zajedno s još nekoliko kolega iz tvrtke, nekakav team building koji uključuje surfanje, ronjenje i ostale vodene aktivnosti, nije isključen.

Budući da je opremljen Bluetoothom, uređaj možemo spojiti i na mobilni uređaj i sve spomenute radnje kojima je namijenjen odraditi s nekog mjesta gdje to inače ne bi bilo očekivano. Proizvođač kaže da su podržani operacijski sustavi Windows od verzije 7 naviše, MacOS 10.11 i 10.12, iOS 11.x.x te Androidi od 4.1 naviše, te aplikacije poput Skypea, Skype for Businessa, Avaya one-X Communicatora, Cisco Jabbera, Polycom Real Presencea, a za vjerovati je da će raditi i s mnogim drugima. Na web-stranici proizvođača u dokumentu Release Notes pobrojana su i poznata ograničenja i nekompatibilnosti pa ga nije loše proučiti prije kupnje VoxBoxa.

Polycom VoxBox

Frekvencijski raspon zvučnika200 – 14.000 Hz
Mikrofoni4 kardioidna mikrofona za pokrivanje 360°
Radijus osjetljivosti mikrofona3 m
PovezivostBluetooth 4.1 + EDR (uparivanje s do 10 uređaja), USB 2.0
Dimenzije11 x 11 x 2,5 cm
Masa372 g
ZaštitaIP64 (prašina i vlaga)
Jamstvo1 godina
Cijena249 eura
Plus (+)Jednostavnost stavljanja u rad i korištenja, uparivanje preko Bluetootha dovoljno je za početak upotrebe, prenosivost i praktičnost
Minus (-)Jednogodišnje jamstvo
DojamPromišljeno dizajniran uređaj malih gabarita, koji korektno odrađuje svoju zadaću
UstupioVeracomp, tel. 01/5535-465
Podijeli:

 

 

Vezane objave