Kako bi se bolje razumjele implikacije korištenja nelicenciranog softvera, BSA je predstavio Globalno istraživanje o softveru: Sigurnosni imperativi i poslovne prilike. Istraživanje kvantificira količinu i vrijednost nelicenciranog softvera instaliranog na osobnim računalima u više od 110 zemalja i regija, a obuhvaća gotovo 23.000 odgovora potrošača, zaposlenika i CIO-a.

Glavni zaključci istraživanja su:

–           Korištenje nelicenciranog softvera, iako malo smanjeno, još uvijek je široko rasprostranjeno. Nelicencirani softver još uvijek se diljem svijeta koristi u alarmantnim stopama, čineći 37 posto softvera instaliranog na osobnim računalima – samo 2 postotna poean  manje nego u 2016. godini.

–           Direktori IT odjela izvještavaju kako je neovlašteni softver sve riskantniji i skuplji. Malver u nelicenciranom softveru globalno stoji tvrtke gotovo 359 milijardi američkih dolara godišnje. Direktori IT odjela kažu kako je izbjegavanje hakiranja podataka i drugih sigurnosnih prijetnji od malvera prvi razlog za potpuno licenciranje mreža njihovih organizacija.

–           Uz dodatak imperativu sigurnosti, poboljšanje usklađenosti softvera sad je i ekonomski faktor. Kad tvrtke poduzmu pragmatične korake kako bi unaprijedile upravljanje softverom, u mogućnosti su povećati dobit do 11 posto.

–           Organizacije već sada mogu poduzeti značajne korake za bolje upravljanje softverom. Istraživanja pokazuju da organizacije mogu postići i do 30 posto uštede u godišnjim troškovima softvera implementiranjem robusnih programa upravljanja softverom (Software Asset Management SAM) i optimizacijskih programa softverskih licenci.

Postotak nelicenciranog softvera po regijama u svijetu

Kroz detaljnu analizu, istraživanje pokazuje da tvrtke mogu provoditi jake mjere, uključujući SAM programe, kako bi poboljšale načine upravljanja softverom, čime mogu povećati profit, smanjiti sigurnosne rizike i ostvariti nove poslovne prilike.

“Organizacije diljem svijeta propuštaju ekonomske i sigurnosne pogodnosti koje donosi dobro upravljanje softverom”, rekla je predsjednica i glavna izvršna direktorica udruženja BSA The Software Alliance Victoria Espinel dodajući “Tvrtke bi trebale uspostaviti SAM za procjenu i upravljanje softverom na svojim mrežama. To će im, zauzvrat, pomoći da smanje rizik od snažnih i iscrpljujućih kibernetičkih napada i pomoći u povećanju prihoda. ”

Kako bi se smanjio rizik od kibernetičkih napada, tvrtke u Hrvatskoj trebaju napraviti reviziju softvera na svojim mrežama i ukloniti nelicencirani softver, upozorava se u Globalnom istraživanju o softveru Business Software Alliance (BSA).

Istraživanje pokazuje kako u Hrvatskoj 50 posto softvera instaliranog na računala nije propisno licencirano. U odnosu na raniju BSA studiju, objavljenu 2016. godine, stopa nelicenciranog softvera pala je za 1 postotni poen.

U svijetu, organizacije koriste softver kako bi unaprijedile poslovanje, povećale profit, ušle na nova tržišta i stekle konkurentske prednosti. No, izvještaji direktora IT odjela i analiza provedena istraživanjem potvrđuju da se, ako softver nije licenciran, organizacije mogu suočiti sa značajnim rizikom pogoršanja sigurnosnih prijetnji.

Komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera u regijama svijeta (u milijardama američkih dolara)
Podijeli: