Njemačka savezna policija (Bundeskriminalamt) u suradnji s američkim institucijama za provođenje zakona razbili su Hydra Market, najveću i najdugovječniju tržnicu dark weba na svijetu. Navodno je kroz nju prolazilo oko 80 posto svih transakcija kriptovaluta povezanih s dark webom procijenjenog prometa od oko 5,2 milijarde američkih dolara u kriptovalutama od 2015. godine. Hydra Market je imao otprilike 17 milijuna korisničkih računa i 19.000 prodavača.

Zapljena je uključivala i poslužitelje i kripto novčanike koji drže oko 25 milijuna dolara u bitcoinima. Američko ministarstvo pravosuđa istodobno je optužilo državljanina Rusije Dmitrija Pavlova za distribuciju narkotika i pranje novca preko Hydinih serverima. Hydra Market je uglavnom služila kriminalcima u zemljama ruskog govornog područja za različita krijumčarenja, uključujući drogu, usluge hakiranja i ukradene podatke.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ministarstvo financija SAD je dodatno kaznilo Hydru i Garantex, rusku kripto burzu, dodajući ih i više od 100 kripto adresa na popis subjekata pod sankcijama. U priopćenju Bundeskriminalamt navodi da isu straživali Hydru Market uz pomoć SAD-a od kolovoza prošle godine.

Što je bila Hidra?

Unatoč tome što opslužuje samo korisnike u zemljama ruskog govornog područja, Hydra je u posljednjih nekoliko godina daleko najveće darknet tržište.

Hydra je 2021. godine primila više od 1,7 milijardi dolara kriptovalute u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara, što čini više od 75% svih globalnih prihoda darkneta na tržištu.

ogromni udjel Hydra Marketa na dark webu

Hidra je bila poznata po svojim sofisticiranim operacijama. To je uključivalo sustav sličan Uberu za dogovaranje transakcija drogom s anonimnim kuririma i metodu za beskontaktne transakcije gotovinom za drogu u kojoj su kupci mogli zakopati gotovinu u šumovitim predjelima izvan puta kako bi ih prodavači kasnije iskopali. Hydra je imala tajnost i sigurnost za darknet tržišne transakcije sve do znanosti.

I sama Hydra i njezini dobavljači također su nudili usluge pranja novca, uključujući strogo kontroliranu i reguliranu infrastrukturu koja omogućuje dobavljačima i drugim cyber kriminalcima da pretvaraju kriptovalute u ruske rublje koristeći nekoliko unaprijed odobrenih usluga.

Zapravo, od 2020. Hydra je primila kriptovalute u vrijednosti od 645 milijuna dolara iz nezakonitih izvora, uključujući druga darknet tržišta, novčanike u kojima su ukradena sredstva, operatere ransomwarea i prevarante – vjerujemo da je velik dio toga posljedica Hydrinih usluga pranja novca.

S obzirom na nedavnu zabrinutost zbog izbjegavanja sankcija korištenjem kriptovalute, zatvaranje i sankcioniranje Hydre nije moglo doći u boljem trenutku, jer bi se usluge pranja novca platforme mogle potencijalno pokazati korisnima za sankcionirane subjekte i pojedince u Rusiji, navodi chainalysis.com. Osim tih radnji, Ministarstvo pravosuđa optužilo je i ruskog državljanina Dmitrija Olegoviča Pavlova, tereteći ga za urotu za distribuciju narkotika i urotu za pranje novca zbog njegove uloge u upravljanju Hidrom. Pavlov je od 2015. godine pružao usluge web hostinga Hydri preko svoje tvrtke Promservices Ltd., što ga čini ključnim za sposobnost poslovanja tržišta.

Uklanjanje jedne od najvećih ilegalnih usluga na dark webu predstavlja veliku pobjedu kako za provođenje zakona tako i za industriju kriptovaluta u cjelini.

primjer popisa dobavljača za uslugu pranja novca na Hydra Marketu

Što je Garantex?

Garantex je velika burza kriptovaluta sa sjedištem u Rusiji s velikom ulogom u pranju novca. Zapravo, Garantex je najveća tvrtka koje se bavi kriptovalutama koja ima sjedište u Moskvi, financijskom središtu Rusije.

Između 2019. i 2021. godine, prema  Chainalysisu, 31% svih sredstava poslanih Garantexu (preko 645 milijuna američkih dolara vrijedne kriptovalute) dolazi s adresa povezanih s kriminalom ili hostiranih na visokorizičnim uslugama kao što su tzv. mikseri i burze s niskim KYC-om, odnosno oni koji prikrivaju trag vlasnika. Ta brojka uključuje više od 50 milijuna dolara od prijevara poput Finikoa, preko 60 milijuna dolara iz darknet tržišta kao što je Hydra i više od 10 milijuna dolara od ransomwarea kao što je NetWalker.

Usluge poput Garantexa čine kriminal koji se temelji na kriptovalutama profitabilnim dajući kibernetičkim kriminalcima način da razmijene nezakonito stečenu kriptovalutu za gotovinu, a poput Hydre, također su predstavljale mogući put za izbjegavanje sankcija od strane određenih ruskih subjekata.

iznos kriptovaluta na Hydra Marketu iz ilegalnih izvora

Policija je prethodne razbila dark web rekordere poput AlphaBayaSilk Roada i nedavno DarkMarketa. (Na web stranici Hydra Market tržnice policija je postavila zaštitni baner, izvor bka.de)

Podijeli:

 

 

Vezane objave