Tehnologije prikupljanja i obrade velikih skupova podataka mogu unaprijediti dosadašnje metode provedbe zakona – predvidjeti i prevenirati kriminal, potencijalno opasna društvena ponašanja i brzo detektirati terorističke prijetnje

Dvodnevna znanstveno-stručna konferencija „Veliki skupovi podataka u provedbi zakona: od reaktivnog do pro-aktivnog” u organizaciji Visoke policijske škole Ministarstva unutrašnjih poslova, bavi se brojnim aspektima utjecaja suvremene podatkovne znanosti i najnovijih tehnologija u analizi podataka koji se koriste u poslovima provedbe zakona.

Teorija  i praksa

Događaj je okupio dvjestotinjak profesionalaca iz područja kriminalistike i policijskih znanosti, ali i brojne stručnjake iz domaće informatičke industrije. Konferencija je trajala dva dana, u drugom tjednu studenog i bila je podijeljena na predavački i prezentacijski dio u kojem su predstavljeni razni komercijalni alati i programska rješenja namijenjena policijskim istražiteljima i ostalim tijelima državne uprave specijaliziranima za provedbu hrvatskih zakona.

Podaci obrađeni metodama kao što su dubinska analiza društvenih mreža, strojno učenje, vizualizacija informacija, uporaba otvorenih podataka i socijalna fizika, primjerice, mogu pomoći u bržoj identifikaciji raznih zločina i prevenciji terorizma, i, što je najvažnije, pretvoriti današnju policiju iz pretežno reaktivne snage koja se primjenjuje za provedbu zakona u pro-aktivnu silu koja štiti i unaprjeđuje naše neposredno okružje u kojem živimo i radimo.

Domaća rješenja

Na interaktivnim radionicama koje su se održale usporedo s predavanjima, tvrtke izlagači predstavile su svoje proizvode – dostupne komercijalne alate i programska rješenja. Primjerice, tvrtka AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) tvrtka je koja je razvila niz vlastitih IT i digitalnih rješenja (primjerice, vlastito PKI rješenje) čijom integracijom se omogućavaju procesi poput elektroničke identifikacije ili  elektroničkog potpisivanja, izrada biometrijskih putovnica, itd.  Tvrtka KING ICT je predstavila rješenja za prediktivnu analitiku prometnih informacija s ciljem prevencije kriminaliteta. GDi (Gisdata) je predstavila novo rješenje za instant komunikaciju i praćenje policajaca na terenu, oplemenjeno softverom za obradu lokacijskih podataka koji se, što je moguće više, prikupljaju u stvarnom vremenu iz neposredne okoline.  Prezentirale su još i tvrtke Alfatec, CROZ, Infigo, Sigurnost Educa, Symantec, itSoft i SmartCloud.

Kao i u drugim područjima u kojima se obilato koriste analitičke metode velikih skupova podataka, tehnologija je tek podloga na kojoj se hrvatsku policiju može – organizacijskim prožimanjem svih njenih komponenti – pretvoriti iz sada pretežno reaktivne sile za provedbu zakona, u pro-aktivnu, dinamičnu ekipu koja našu životnu i radnu okolinu čuva i čini sigurnijom, osnovni je zaključak konferencije Veliki skupovi podataka u provedbi zakona.

 

Podijeli:

Vezane objave