Globalni certifikacijski forum (GCF) i 5G Automotive Association (5GAA) najavili su partnerstvo koje će podržati težnju za interoperabilnošću, pouzdanošću i sigurnošću novih celularnih sustava za sve (C-V2X). 5GAA surađuje s GCF-om, organizacijom koja je ključna u uspostavljanju inicijativa u oblikovanju industrije bežičnih komunikacija od 1999. godine, na razvoju inovativnog novog programa koji postavlja temelje za certificiranje radijskog sloja C-V2X, na kojem se mogu razvijati pouzdane aplikacije.

Korištenje komunikacija C-V2X ključno je za rast i usvajanje automobilskih sustava sljedeće generacije. Izravna bežična komunikacija između vozila i između vozila i infrastrukture dovest će do sigurnijih i učinkovitijih inteligentnih transportnih sustava. Certifikacija svih tih elemenata prema svjetskim standardima ključna je za proizvođače i korisnike.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema sporazumu s 5GAA, GCF je uspostavio program koji će omogućiti proizvođačima da certificiraju svoje proizvode koji podržavaju C-V2X – uključujući ugrađene jedinice (OBU) i jedinice uz cestu (RSU) – za funkcionalnost C-V2X PC5 Mode 4. Način PC5 Mode 4, standardiziran od strane 3GPP, omogućuje izravnu komunikaciju između opreme vozilo-vozilo (V2V) i opreme vozilo-infrastruktura (V2I) bez potrebe za povezivanjem na staničnu mrežu.

„GCF donosi na stol više od 20 godina najbolje prakse i know-howa za bežično certificiranje, dok 5GAA donosi globalni doseg automobilskog ekosustava i stručnost u automobilskim specifičnim zahtjevima. Kombinacija dviju organizacija rezultirat će najboljim u klasi certifikacijskim programom za automobilsku industriju koji priprema put za sigurnu, sigurnu i interoperabilnu komunikaciju između vozila, ljudi i mreža”, rekao je izvršni direktor i generalni direktor GCF-a Lars Nielsen.

“Ovaj novi sporazum predstavlja još jedan presudan korak koji će na globalnoj razini stvoriti pouzdane temelje za CV2X aplikacije, što dovodi do sigurnijeg i učinkovitijeg transportnog sustava”, ustvrdio je CTO 5GAA Maxime Flament

Program će se razviti od certificiranja radijskog sloja PC5 načina rada 4 (V2V i V2I) do LTE i 5G-NR zasnovan V2X-Uu (V2N) koristeći 4G i 5G staničnu mrežu za komunikaciju, iskorištavajući prednost povećane funkcionalnosti i performansi koje 5G donosi. Program GCF C-V2X usredotočen je na radijski sloj, dok industriji omogućuje razvoj aplikacija.

GCF-ov novi program certificiranja, a kao rezultat toga i povjerenje u interoperabilnost, koristit će raznim dionicima C-V2X. Proizvođači OBU-a i RSU-a prve razine mogu osigurati međusobnu interoperabilnost svojih proizvoda u smislu V2V funkcionalnosti; proizvođači vozila mogu se osloniti na inteligentnu povezanost unutar automobila; a osiguravajuća društva imat će priliku nadgledati praksu sigurne vožnje. Uz to, općinske prometne vlasti moći će se pouzdati u sposobnost proizvoda da rade preko svoje infrastrukture, održavajući prometne tokove, a svi sudionici u prometu – uključujući bicikliste i pješake, kao i vozače – mogu se veseliti sigurnijim cestama koje obećava inteligentna mobilnost. (ilustracije GCF i 5GAA)

Podijeli:

 

 

Vezane objave