Jedanaest istraživačkih i obrazovnih mreža iz Europe i Latinske Amerike okupljenih u konzorciju BELLA (Building Europe Link to Latin America), koji djelomično financira Europska komisija, odnosno njegov je vodeći investitor potpisalo je ugovor o izgradnji Ellalinka, odnosno podvodnoga optičkog kabela u Atlantskom oceanu za povezivanje Europe i Latinske Amerike. Za izgradnju Ellalinka formirano je privatni konzorcij

Kabel će biti operativan 2020. godine te će omogućiti pouzdanu povezivost vrlo visokog kapaciteta kako bi se potaknuli znanstvena i kulturna razmjena te poslovanje. To je dodatni iskorak prema stvaranju zajedničkoga istraživačkog prostora EU–a i Latinske Amerike.

Izgradnja kabela počet će čim ugovor stupi na snagu tijekom rujna. Europska komisija u projekt ulaže otprilike 26,5 milijuna eura iz programa Obzor 2020.Copernicus i regionalnog Instrumenta za razvojnu suradnju.

Kabel između Europe i Latinske Amerike će jamčiti prijenos velikih kapaciteta za početak između Portugala i Brazila, s planovima za proširenje povezanosti s obje države Latinske Amerike i unutar EU.

Ta transatlantska veza će istraživačima i tvrtkama omogućiti bitan okvir za razvoj gospodarstva podataka. To će značajno ojačati veze između istraživačkih i obrazovnih mreža na dva kontinenta, omogućujući nove suradničke aktivnosti. To će biti korak naprijed u stvaranju zajedničkog istraživačkog područja EU-Latinske Amerike i podržati inovativnost i razmjenu znanja, primjerice u poboljšanim uslugama promatranja Zemlje.

Osim izgradnje podmorskog kabela, BELLA će podržati poboljšanu međusobnu povezanost između latinoameričkih mreža za istraživanje i obrazovanje te financirati dijelove kabela koji se izvode između zemalja u regiji. To će smanjiti digitalnu podjelu Latinske Amerike s Europom i interno.

Potpisivanje ugovora ključni je korak u povezivanju Europe i Latinske Amerike.

Od 2015. godine širok spektar javnih i privatnih organizacija s obje strane Atlantika dovodi taj životni ambiciozan projekt u suradnji s EllaLinkom (nekada poznatom kao Joint Venture EULALINK).

Ellalink ima dva cilja:

  • Jamčiti namjenski dio novog kabela za povezivanje istraživačkih i obrazovnih mreža Europe i Latinske Amerike s 10 milijuna eura financiranja iz programa Horizon 2020 od Opće uprave za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju (DG CONNECT) i 8,5 milijuna eura milijun sredstava iz Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i malo i srednje poduzetništvo (DG GROW) u okviru Copernicus programa;
  • Proširenje velikog kapaciteta za akademske istraživačke mreže u Latinskoj Americi, uz financiranje od 8 milijuna eura u sklopu regionalnog Instrumenta za razvojnu suradnju od Glavne uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (DG DEVCO).

BELLA konzorcij sastoji se od 11 europskih i latinoameričkih istraživačkih i obrazovnih mreža iz Brazila, Čilea, Kolumbije, Ekvadora, Francuske, Njemačke, Italije, Portugala i Španjolske, zajedno s regionalnim mrežama RedCLARA, mrežom istraživanja i obrazovanja u Latinskoj Americi i GÉANT, paneuropska mreža istraživanja i edukacije. Osnovana je kako bi se u potpunosti iskoristila prednost budućih veza velikih kapaciteta i proširila ga na druge akademske mreže u Latinskoj Americi, osiguravajući jednak pristup pristupu akademskim i neprofitnim organizacijama u regiji. Latinski članovi BELLA konzorcija pridonose novčanim i inostranim sredstvima kako za implementaciju podmorskog kabela tako i na proširenje povezivanja u zemlji. Ukupni ekvivalentan iznos mobiliziranih sredstava veći je od 53 milijuna eura.

Europski i latinoamerički šefovi država i vlada više puta su davali snažnu potporu razvoju izravnih veza velikih kapaciteta između Latinske Amerike i EU. Summit EU-Brazil 2014. godine pozdravio je planove za budući podmorski kabel, a Brusselsova deklaracija potpisana na summitu EU-CELAC-a (Zajednica latinoameričkih i karipskih država) 10. i 11. lipnja 2015. dala dodatnu političku potporu inicijativi.

Podijeli:

Vezane objave