Glavna tema konferencije Znanje u fokusu bila je organizacijska kultura učenja i inovacije u digitalno doba

podravka-1
Donald Clark, direktor i suosnivač tvrtke Epic Group, vodeće tvrtke na tržištu online edukacije u Ujedinjenom Kraljevstvu

Četvrta, međunarodna korporativna konferencija o učenju i inovacijama za digitalno doba, Znanje u Fokusu, koju Podravka organizira s ciljem otvaranja aktualnih tema iz novih načina učenja i inovacija u organizacijama u vrijeme digitalne transformacije, održana je danas u Zagrebu u inovacijskom centru HUB 385.

Inovacije u digitalno doba
Glavna tema konferencije bila je organizacijska kultura učenja i inovacija u digitalno doba, a uže teme bile su  transfer znanja i inovacija između različitih kultura, učenje, inovacije i korporativna kultura u digitalno doba, umjetna inteligencija i robotika u obrazovanju  te ženski pogled na povećanje konkurentnosti organizacija kroz inovativnost. Teme su zorno prikazane kroz niz od četrdesetak predavanja, poslovnih slučajeva, panel rasprava i radionica.

podravka3
Predavači su došli iz desetak zemalja, među kojima iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske i, naravno, naše zemlje. Uvodna predavanja održali su Donald Clark, o primjeni umjetne inteligencije i tehnologija virtualne stvarnosti u učenju (Mind blowing technologies in learning), Michael Anderson, o vodstvu u inovacijama (Anderson je stalni predavač na HUB 385 Akademiji vještina, upravo je objavio knjigu Soul Centered Leadership) i mladi znanstvenik sa Sveučilišta u Kopenhagenu, Marcel Bogers, koji je održao uvod u sustav otvorenih inovacija (Open innovation: Connecting individuals, cultures and ecosystems).

AI, VR i roboti u obrazovanju
Umjetna inteligencija i virtualna stvarnost tehnologije su koje će znatno pridonijeti razvoju ljudskog mozga i znanja, misli Donald Clark, a svoj stav je potkrijepio navođenjem primjera: Umjetna inteligencija nazvana DeepMind (u vlasništvu Googlea) pobijedila je čovjeka u kineskoj igri Go (težoj od šaha) a robot Todai, razvijen na Sveučilištu Tokyo, uspio se sam upisati na fakultet.

Robot Boka vježba Tai Chi na #knowledgeinfocus2016.
Robot Boka vježba Tai Chi na #knowledgeinfocus2016.

Umjetna inteligencija nije samo visoka tehnologija dostupna znanstvenicima – imamo je i u svojim mobitelima kroz tzv. „botove“ (Siri, Cortana, Viv, itd.), a dostupna nam je i prema freemium modelu kod IBM-a (Watson). Strojevi poprimaju sve više ljudskih značajki i vladaju sa sve više ljudskih vještina – jedno istraživanje Sveučilišta u Oxfordu tvrdi da će čak 47 posto poslova koje danas rade ljudi u slijedećih pet do deset godina raditi – strojevi.

Podravka 1.0, 2.0, 3.0…
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, izjavio je:„Konferencija Znanje u Fokusu samo je jedna od niza aktivnosti kojima želimo potaknuti inovacije u našoj tvrtki ali i u društvu – s ciljem povećanja konkurentnosti na međunarodnim tržištima. Mi smo inovativni od samih početaka, od doba kada smo izumili Vegetu, prije pedeset godina. Tada smo to učinili tako što smo privukli stručnjake koji do tada nisu radili u Podravci.

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke

Vegeta je, govoreći današnjom terminologijom, bila disruptivan proizvod. Danas to radimo primjenom sustava otvorenih inovacija, suradnjom sa startupima (hrvatskim i europskim), hackaton natjecanjima, preuzimanjem inovativnih kompanija  – dakle kombiniranjem znanja unutar kuće sa znanjima izvan kuće. Bit je u interakciji koja će rezultirati rješenjima s kojima ćemo se susresti u budućnosti. Dakle, Podravka koja je stvorila Vegetu je Podravka 1.0, tvrtka koja je inoviranjem i renoviranjem svojih proizvoda u posljednjih godinu dana ostvarila 12 postotni rast ukupnih prihoda je Podravka 2.0, a sad smo u fazi koju već možemo nazvati Podravkom 3.0 – tvrtkom koja ima transformativnu strategiju koja nas diže na jednu sasvim novu, globalnu razinu poslovanja.“

 

 

Podijeli:

Vezane objave