Kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje kojima je cilj prekinuti lanac zaraze korona virusom, Europska komisija je na poziv država članica EU-a uspostavila sustav na razini EU-a kojim se osigurava interoperabilnost – takozvani pristupnik.

Nakon uspješne pilot-faze, sustav je u ponedjeljak 19. listopada 2020. godine počeo s radom. Prvi val nacionalnih aplikacija sada je povezan putem te usluge: njemačka Corona-Warn-App, irska COVID tracker i talijanska immuni. Te je aplikacije preuzelo oko 30 milijuna ljudi, što čini dvije trećine svih aplikacija koje su preuzete u EU-u.

U borbi protiv korona virusa većina država članica odlučila je pokrenuti aplikaciju za praćenje kontakata i upozoravanje. Ukupno 20 aplikacija koje se temelje na decentraliziranim sustavima može postati interoperabilno putem usluge pristupnika. Mogu se povezati na pristupnik primjenom protokola koji uključuje nekoliko testova i provjera, a za svaku se aplikaciju mora izdati ažuriranje. Druga skupina aplikacija bit će povezana sljedećeg tjedna. Nakon toga očekuje se povezivanje češke eRouška, danske smitte stop, latvijske Apturi COVID i španjolske Radar Covid, a u studenome će se na sustav povezati još aplikacija. Pregled država članica sudionica dostupan je na namjenskoj internetskoj stranici.

Pristupnikom se osigurava nesmetan prekogranični rad aplikacija. Stoga će korisnici trebati instalirati samo jednu aplikaciju, a kada putuju u drugu europsku državu sudionicu i dalje će imati koristi od praćenja kontakata i primanja upozorenja, bilo u svojoj matičnoj zemlji ili u inozemstvu. Poslužitelj pristupnika minimizira količinu razmijenjenih podataka. Učinkovito će primati i prenositi nasumične identifikatore među nacionalnim aplikacijama. Pristupnik će obrađivati samo nasumične ključeve koje generiraju nacionalne aplikacije. Razmijenjene su informacije pseudonimizirane, šifrirane, svedene na najmanju moguću mjeru te se čuvaju samo onoliko dugo koliko je potrebno da se uđe u trag zarazama. Nije omogućena identifikacija pojedinačnih osoba niti praćenje položaja ili kretanja uređaja.

Uspostava pristupnika temelji se na dogovoru država članica o tehničkim specifikacijama  kako bi se osigurala sigurna razmjena informacija među backend poslužiteljima nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje na temelju decentralizirane strukture. Pristupnik su u manje od dva mjeseca razvila i uspostavila poduzeća T-Systems i SAP, a njime će upravljati iz podatkovnog centra Europske komisije u Luksemburgu.

Prvi val nacionalnih aplikacija sada je povezan putem te usluge: njemačka Corona-Warn-App, irska COVID tracker i talijanska immuni

Podijeli:

 

Vezane objave