„I u 2018. godini Sveučilišni računski centar (Srce) će nastaviti ostvarivati svoju dvojaku misiju, s jedne strane osigurati akademskoj zajednici stalni pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, a istovremeno osiguravati da mnogobrojne postojeće usluge i sustavi, njih više od 50, nastave pouzdano funkcionirati, ali i razvijati se u skladu s potrebama korisnika. Mnogi sustavi koje Srce razvija i održava imaju više desetaka tisuća korisnika, neki i više od sto tisuća, a njihovo uredno funkcioniranje postalo je preduvjet za uspješno djelovanje modernog obrazovnog i znanstvenog sustava u Hrvatskoj.“, naglasio je ravnatelj Sveučilišnog računskog centra (Srca) Zoran Bekić na početku konferencije za medije na kojoj jesa zamjenikom ravnatelja Ivanom Marićem predstavio poslovne planove te institucije za 2018. godinu.

Jedan od najvažnijih poslova i iskoraka Srca u 2018. svakako je dugo očekivani početak projekta izgradnje Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO). Glavni cilj projekta je izgradnja, potrebama moderne znanosti i obrazovanja prilagođene nacionalne e-infrastrukture, koju čine napredni računalni, spremišni i mrežni resursi smješteni u sjedištima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 197 milijuna kuna, a u njegovoj provedbi, pored Srca koji je koordinator, sudjeluju Sveučilište u Osijeku, Sveučilište Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, IRB i CARNet.

„Osim što će se projektom HR-ZOO poboljšati, a u nekim segmentima i izgraditi nove, komponente e-infrastrukture nužne za modernu znanost i obrazovni sustav Republike Hrvatske, ističem nužnost i značaj uspostave tima stručnjaka koji će se svakodnevno brinuti o njenom ispravnom funkcioniranju s jedne strane te prilagodbi korištenja pojedinim korisničkim zajednicama s druge strane.“ rekao je zamjenik ravnatelja Ivan Marić. Izgrađeni računalni i podatkovni oblak predstavljat će temeljnu sastavnicu nacionalne e-infrastrukture. „U 2018. godini očekujemo, odmah po potpisivanju ugovora, započeti s projektnim aktivnostima prva od kojih je pokretanje i provedba javne nabave radova na uređenju i opremanju sjedišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. U projektnom periodu pred nama, a u suradnji s partnerima te ostalim dionicima sustava znanosti i obrazovanja, nastojat ćemo s jedne strane dodatno približiti koncept korištenja zajedničke nacionalne infrastrukture kao i nužnost šire koordinacije svih dionika u uspostavi istraživačkih i obrazovnih infrastruktura“, zaključio je zamjenik Marić.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Svakako treba naglasiti da su u proračunu Srca za 2018. godinu osigurana i sredstva koja će se iskoristiti za minimalno potrebnu nadogradnju i rekonstrukciju resursa za napredno računanje u Srcu, prije svega Hrvatske nacionalne grid infrastrukture CRO NGI, čime će se osigurati nužna premosnica do stavljanja u produkciju resursa HR-ZOO, a što se očekuje u 2020. godini.

Drugi novi veliki ovogodišnji projekt Srca i Ministarstva znanosti i obrazovanja je uspostava Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje kojeg vodi MZO i koji se također financira sredstvima iz strukturnih fondova EU. Srce u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja započinje izgradnju sustava koji će povezivanjem postojećih informacijskih sustava i izgradnjom nedostajućih komponenti osigurati cjelovite i relevantne informacije o stanju, rezultatima ali i potencijalima hrvatskog istraživačkog prostora.

Napredna e-infrastruktura je temelj modernog obrazovnog procesa i modernog obrazovanja, a bez nje su nezamisliva i međunarodno relevantna i učinkovita istraživanja i znanost.

“Pri tome je jedno od važnih temeljnih načela koje Srce promovira i koje će nastaviti promovirati, omogućavati i poticati načelo otvorenosti – otvorenosti podataka, načela otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja”, istaknuo je Zoran Bekić. Načelo otvorenosti  rezultira ne samo izgradnjom otvorenih infrastruktura koje trebaju biti dostupne svim dionicima u akademskoj i istraživačkoj zajednici, nego i time da su rezultati nastali u sustavu znanosti i obrazovanja što šire, jednostavnije i brže dostupni svima i doprinose razvoju i napretku cijelog društva.

Na konferenciji za novinare čelnici Srca najavili su i svoje aktivnosti za primjenu Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka (General Data Protection Regulation GDPR), koja će se početi primjenjivati od svibnja 2018. godine, a donosi mnogo dodatnih zahtjeva izazova u različite segmente djelovanja Srca i vlasnika informacijskih i drugih sustava koji su realizirani i funkcioniraju u Srcu.

Ove godine Srce ponovno u travnju organizira svoju stručnu konferenciju Srce – DEI 2018 (Dani e-infrastrukture 2018), na kojoj će se okupiti IT stručnjaci i napredni korisnici informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Očekuje se da će se na konferenciji okupiti više od 300 sudionika i raspravljati i stanju, mogućnostima i potrebama uporabe novih informacijskih tehnologija modernom obrazovanju i međunarodno relevantnoj znanosti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave