Zubax Robotix iz Estonije pobjednik je ovogodišnjeg međunarodnog PowerUp! natjecanja za cleantech startupove. Tim je predstavio rješenje koje osigurava 10 posto više energetski učinkovitih kontrolora električnih motora za upotrebu u zrakoplovstvu. Njihova tehnologija električnim vozilima (osobito zrakoplovima) omogućava da putuju još dalje koristeći manje energije iz baterije, čime se ublažava jedna od najznačajnijih prepreka na putu ukupne elektrifikacije svih vrsta prijevoza. Zubax je osvojio 30.000 eura i priliku za sudjelovanje u prestižnom InnoEnergy Highway akceleratoru.

Drugo mjesto i nagradu u vrijednosti od 10.000 eura osvojio je WellParko iz Litve dok je treće mjesto i 5.000 eura pripalo timu Neuron Soundware iz Češke.

Tijekom velikog finala u Pragu, 15 startupova predstavilo je svoja rješenja pred žirijem, investitorima i predstavnicima medijima. Riječ je o pobjednicima državnih finala održanih u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvi, Latviji, Srbiji, Turskoj, Ukrajini, Estoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. Finalisti su odabrani između 299 prijavljenih timova iz ukupno 24 srednjoeuropske zemlje koje su sudjelovale na natjecanju. Interes je bio velik budući je Highway akcelerator jedan od najboljih programa podrške u cleantech sektoru u Europi.

Hrvatsku je u Pragu predstavljao domaći startup MVT-Solutions, čiji je projekt Mobile Vehicle Technology proglašen najboljim na državnom finalu u organizaciji Invento Capital Partners, hrvatskog partnera PowerUp natjecanja. Riječ je o rješenju baziranom na IoT platformi koja klijentima pruža mogućnost razvoja novih IoT proizvoda bez potrebe za inženjerima, dodatnim utroškom vremena ili velikim ulaganjima. U jednom paketu rješenje nudi hardver i softver u cloudu, a velika je prednost što je u sustav uključen i optimizacijski algoritam zaslužan za uštedu vremena, energije i novca.

Ono što PoweUp! izdvaja od ostalih start-up natjecanja su Bootcamp radionice: prije velikog finala, sudionici provode dva dana testirajući svoje poslovne modele i razvijajući prezentacijske vještine.

Podijeli:

Vezane objave