Voditelj projekta više ne može biti samo voditelj projekta – mora razvijati i dodatne specijalnosti

Na tržišu je manje novaca, a to znači i manje projekata. Dobra vijest je da cijena rada (tzv. “čovjek-dana”) voditelja projekata raste, a to posebno vrijedi za one među njima koji su valjani specijalisti sa solidnim referencama.

Marija Bajica, Oikon, Institut za primijenjenu ekologiju, voditeljica projekata

Gledano globalno, angažiranje specijalista za vođenje projekata postaje zakonska obaveza u javnom sektoru (posebno u Sjedinjenim Državama). Kod nas to još nije slučaj, no ta ideja
je svakako za raspravu koja bi trebala rezultirati sličnim propisom i u Hrvatskoj.

Članovi PMI HR udruge ove godine su radili puno, a posebno su ponosni na ovogodišnju konferenciju (o kojoj smo i mi pisali na ovim stranicma).

Ipak, rad udruge sveo se na dvadesetak najentuzijastičnijih, pa je Marija Bajica, jedna od najpoznatijih voditelja projekata u našoj zemlji i dojaen te struke, istaknula potrebu za snažnijim angažiranjem novih ljudi, prije svega, volontera.

“Ako mislimo slijedeće godine nadmašiti rezultate ove godine – moramo učiniti dodatni napor. Kako mi koji smo u rad Udruge već dosta angažirani tako i svi koji se u to žele uključiti. Svi koji nam se žele pridružiti neka razmisle kako nam mogu pomoći i jave se. Dođite s prijedlozima. Obogatimo sadržaje koje nudimo javnosti. Volontiranje je i način povećavanja vlastite vrijednosti na tržištu rada. Što nam je tvrtka u kojoj radimo uspješnija, što su nam projekti koje izvodimo uspješniji, što smo mi kao ljudi uspješniji – to smo i mi, kao pojedinici, kao voditelji projekata – vrijedniji.”

Glavna poruka predblagdanskog druženja udruge PMI Hrvatska, Udruge voditelja projekata Hrvatske, je da voditelji projekata više ne mogu biti samo voditelji projekata već, uz tu vještinu, moraju svladati još nešto u čemu će doseći ekspertizu.

Podijeli: