Bliži se 13. PMI Forum, najveća i najvažnija regionalna konferencija posvećena projektnom menadžmentu. Tim smo povodom s dva cijenjena PM-a i predavača porazgovarali o njihovim izlaganjima te kako vide suvremeni projektni menadžment.

Jedan od suosnivača PMI Croatia te direktor Cloud Services for Public Sector in Central Eastern Europe u tvrtki Microsoft Ratko Mutavdžić na 13. PMI Forumu održat će predavanje “Managing Project Portfolio with Artificial Intelligence: What results we can expect?”. Tom će prilikom ukazati na mogućnosti primjene umjetne inteligencije, posebice u upravljanju projektima.

“Već neko vrijeme u društvu i stručnoj zajednici raspravljamo kako će se umjetna inteligencija primijeniti u svakodnevnom i profesionalnom životu. Razne primjere imamo već danas, ali kako umjetna inteligencija ima potencijal jačih promjena nego ijedna tehnologija do sada, logično je da joj posvećujemo prilično pažnje. Očekujemo da će utjecati ne samo na procesne poslove (poput onoga kojeg možemo automatizirati u proizvodnji), nego i onih koji su zapravo potpuno neočekivani (poput onih poslova koji zahtijevaju viši stupanj kognitivne primjene)”, pojašnjava.

No, umjetnoj inteligenciji nije prepušteno previše toga, nastavlja, jer se upravljanje projektima još uvijek više smještaja u upravljanje trenutnom situacijom nego razmišljanje o tome što treba napraviti da do te situacije, ako je negativna, uopće ne dođe. “Umjetna inteligencija ima tu karakteristiku da lako uči iz povijesnih podataka i kreira modele koje je moguće primijeniti za predviđanje, što bi opet trebalo povećati točnost, kvalitetu i smanjiti rizik. Ali, to je još uvijek u domeni pomoćnih alata, prilagođenih upravitelju projekata”, navodi.

Ističe i da većina projekata ovisi o dobrom i komunikativnom upravitelju koji zna kako prilagoditi informaciju pojedinom stakeholderu, i pri tome oni bolji su vrlo vješti u just-in-time prilagodbi. “Pretpostavljam da će upravljanje ljudskim resursima isto tako ostati još neko vrijeme nedostižno, iako već danas umjetna inteligencija vrlo dobro obavlja analitički dio razumijevanja mogućnosti i kvalitete ljudskih resursa. Ostalo: procjene vremena, rizika, dosega, kvalitete… Vjerujem da to samo ovisi o vremenu i naravno, količini podataka koji su podloga za jedno takvo odlučivanje”, zaključuje.

No još uvijek će se svaki upravitelj projekata, dodaje, složiti da 80% uspješnog projekta čini komunikacija između ljudi. “Za tako nešto, gdje umjetna inteligencija može imati neku ulogu, ipak ćemo morati malo pričekati”. Ratko Mutavdžić ističe i da se PMI Croatia kroz sve ove godine postavila kao jedna od bolje organiziranih zajednica profesionalaca koja danas kontinuirano raste i razvija se. “U ovom trenutku, govorimo o zajednici koja je odlično profesionalno povezana i koja kontinuirano radi na tome da se profesionalno područje upravljanja projektima sve više cijeni, zahtjeva i primjenjuje. Pri tome treba naglasiti veliki broj certificiranih profesionalaca koji imaju svoje znakovito mjesto u svojim organizacijama”, kaže Ratko Mutavdžić.

Agilan pristup prvenstveno služi agilnosti poslovanja, ali primjena metodologije ne skuži isključivo svrsi ubrzanja ili slijeđenja dobrih praksi i trendova, pojašnjava Damir Prusac, director of Engineering u najvećoj IT kompaniji u Hrvatskoj Infobipu, već postizanju brze prilagodbe promijeni zahtjeva, varijacijama spomenutih volatilnih faktora. Odnosno – kako iz svega izvući najveću moguću vrijednost za klijenta i za organizaciju.

“Prije svega, sve počinje od ljudi, te njihovih sposobnosti da se organiziraju na način koji sadrži što manje šuma i smetnji u radu s visokim fokusom na kulturu međusobnog poštivanja i kontinuiranog poboljšanja. Možda zvuči kao floskula, ali se jako puno toga svodi upravo na tu prethodnu rečenicu”, pojašnjava Prusac, koji će na 13. PMI Forumu održati predavanje “Achieving an Efficient Flow for Sustainable Portfolio”.

U sklopu konferencije bavit će se pitanjem kako razumijevanje empirijskih modela i organizacijski eksperimenti mogu pomoći u stvaranju održivog portfelja. “Moja iskustva su uglavnom vezana za razvoj softvera. Takav razvoj zahtjeva iterativan pristup temeljen na znanstvenoj metodi, gdje svakom iteracijom stječemo novo iskustvo i povratnu informaciju koje nam pomažu u razumijevanju sljedećeg koraka i približava nas tako željenom cilju. Eliminirajući pretpostavku stabilnosti sustava i unaprijed u cijelosti definiranih zahtjeva na sustav, izbjegavamo zamku dugoročnog planiranja i vezanja za fiksne parametre kao što su opseg posla, vrijeme završetka i uložena sredstva”, pojašnjava zašto je odlučio koristiti baš taj pristup, dodajući i da, gledajući iz iteracije u iteraciju kroz inkrementalno nastajanja proizvoda, u direktnoj suradnji s klijentom osiguravamo najveću moguću vrijednost. “Time se u više elemenata osigurava održivost portfelja – kontinuiran fokus na vrijednost i zadovoljstvo klijenata, smanjivanje suvišnih funkcionalnosti, mogućnost puštanja u rad inkrementa produkta u bilo kojem trenutku, a posljedično čuvamo reputaciju tvrtke, gradimo osjećaj postignuća i motivacije razvojnih inženjera”, navodi.

Nije novost da je projektni menadžment s vremenom doživio promjene, imajući na umu i da se pojavom suvremenih metodologija puno promijenilo u pristupu izvedbi projekta. “Samim time i projektni voditelji se trebaju prilagoditi, razumjeti načela funkcioniranja procesa isporuke, ne samo pojedinog projekta, već i cjelokupne organizacije. Također je važno shvatiti da SW proizvod živi dulje nego sam razvojni projekt kroz PLCM (Product Life Cycle Management), te organizacija ima odgovornost kroz sve faze produkta, i to je bitno za održanje reputacije, osvajanja novih poslova, a time i održivog portfelja”, pojašnjava Prusac.

Od 13. PMI Foruma, otkrio je i to, očekuje iskorak prema inovativnijem pristupu unutar IT zajednice. “Osim toga, očekujem da će se dati pregled zadnjih trendova gdje tehnologija mijenja način rada, pristupa kupcima, organizaciji posla i ako hoćete – čini razliku između uspjeha i neuspjeha”, poručuje Damir Prusac.

Podijeli:

 

Vezane objave