Francuski i njemački izdavači odlučili su zajednički djelovati nakon najave iz Googlea da nakon 24. listopada kada se u Francuskoj počne primjenjivati EU Direktiva o autorskim pravima ne plaća izdavačima u Francuskoj za objavljivanje njihovih vijesti, odnosno da ne objavljuje njihove vijesti na svojoj tražilici nego da samo objavi linkove i vrlo kratku najavu bez fotografije, dakle ono što im Direktiva omogućuje objaviti bez plaćanja izdavačima.

Udruživanje francuskih i njemačkih izdavača, kojima bi se kasnije priključili vjerojatno i izdavači iz drugih zemalja članica EU, računaju na svoju brojnost.

Naime, ne objavljivanje vijesti europskih izdavača u tražilici Google, kao i neobjavljivanje vijesti ili dijelova vijesti na Facebooku s druge bi strane značilo veću posjećenost web stranica s vijestima izdavača a to bi onda imalo utjecaj i kod oglašivača, naravno na korist izdavača.

Iz francuske organizacije Alliance of Press of General Information, koja okuplja desetak najvećih izdavača u toj zemlji, te iz Europskog udruženja izdavača novina zajednički su osudili odluku Googlea koja se odnosi na izdavače u Francuskoj nazvavši takvu odluku zloporabom monopola internet pretraživača.

Njemačka savezna organizacija novinskih izdavača ENPA odlučila se pridružiti tužbi Alliance of Press of General Information protiv Googlea za monopolsko ponašanje. Tužba je upućena Europskoj komisiji.

“Europski izdavači namjeravaju ostati ujedinjeni pred zastrašivanjem i zahtijevaju poštivanje zakona EU-a. Inače, slobodno, neovisno i kvalitetno novinarstvo neće uspjeti pronaći svoju održivost u Europskoj uniji“, ustvrdili su iz ENPA.

Direktor odjeljenja za novine u tisku i digitalu u Le Figaro Groupe i predsjednik francuske udruge digitalnih izdavača Le Geste Bertrand Gié ustvrdio je kako Googleova odluka znači – ili nam besplatno dajte sadržaj ili ćete nestati iz pretraživanja.

Gié je najavio kako će europski izdavači zajednički raditi na zaštiti svojih interesa, odnosno da je moguća i izmjena Direktive o autorskim pravima kako bi se uklonili nedostatci koji Googleu omogućuje sadašnje ponašanje.

Glavna direktorica međunarodne novinske agencije Agence France Presse Fabrice Fries upozorila je kako će rješenje spora Googlea i izdavača utjecati na daljnju sudbinu Direktive, odnosno kako će popuštanje Googleu značiti i kraj autorskih prava.

Potpora francuskim izdavačima dolazi i iz Europskog vijeća izdavača EPC, njihova izvršna direktorica Angela Mills-Wade također će se žaliti Europskoj komisiji zbog ponašanja Googlea ustvrdivši pri tome da Google i ostale internetske platforme moraju shvatiti da im trebaju kvalitetne vijesti a da kvalitetne vijesti imaju svoju cijenu.

Podijeli:

 

Vezane objave