Tehnološka platforma Uber, telekom operator Tele2, proizvođač robotiziranih strojeva posebne namjene Dok-ing te pružatelj usluga outsourcinga poslovnih procesa i tehnoloških rešenja M+ grupa osnovali su udrugu Digitalna Hrvatska (www.dig.hr). Cilj udruge je promicanje novih tehnologija i poslovnih modela nastalih primjenom digitalnih rješenja, poticanje razvoja infrastrukture, prije svega infrastrukture za e-mobilnost i telekomunikacijske infrastrukture, promicanje tržišnog natjecanja, poticanje poboljšanja investicijske i općenito poduzetničke klime te prilagodbe obrazovnog sustava potrebama gospodarstva i zahtjevima budućnosti. Za izvršnog direktora Digitalne Hrvatske izabran je Đuro Lubura.

“Unatoč napretku našeg gospodarstva proteklih godina, Hrvatska i dalje zaostaje za europskim zemljama koje smatra referentnim točkama. Prema Europskoj komisiji imamo najlošiju razvijenost i kvalitetu fiksne telekomunikacijske infrastrukture u cijeloj EU, zbog čega je nužno snažno poticati konkurentnost koja jedina dovodi do novih investicija te bolje i jeftinije usluge. Bavit ćemo se i temom e-mobilnosti – nema električnih vozila na cestama između ostalog i zbog malog broja punionica, a punionice se ne postavljaju jer zbog malog broja e-vozila nisu isplative. Dok-ing ima znanje i volju pomoći u razvoju punionica, a Uber želi napraviti ozbiljan iskorak i uvesti električna vozila u svoju flotu. Oni će zajedno kao članovi Digitalne Hrvatske osmisliti ekosustav koji će pomoći uvođenju e-mobilnosti na velika vrata u Hrvatsku”, kaže Đuro Lubura o razlozima za osnivanje Digitalne Hrvatske.

U Upravni odbor Digitalne Hrvatske izabrani su predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu Davor Tremac, predsjednik Uprave DOK-ING-a Vjekoslav Majetić, te CEO M+ grupe Ivan Posavec. Tajnik Digitalne Hrvatske je Robin Ivan Capar.

Digitalna Hrvatska zamišljena je kao platforma kroz koju će se artikulirati zahtjevi za hvatanjem koraka s digitalnom i tehnološkom transformacijom koja karakterizira sadašnji svijet, platforma kroz koju će se znanje i iskustvo realnog sektora dobronamjerno ponuditi nositeljima javne vlasti kako bi što brže i lakše spoznali stvarne potrebe gospodarstva i mogli donositi odluke koje će olakšati implementaciju novih tehnologija te razvoj novih usluga koje se temelje na njima.

Udruzi su se već pridružile tvrtke koje prepoznaju važnost i nužnost digitalne preobrazbe i spremne su sudjelovati u promjenama poput startupa za proizvodnju edukacijskih robota STEMI, jednog od najboljih svjetskih startupa na području zdravstva koji proizvodi pametni nakit Bellabeat ili hrvatskog proizvođača pametnih telefona Noa i vlasnika H18 Megastore dućana diljem Hrvatske, tvrtke Hangar 18. Među njima je i najpoznatiji hrvatski coworking centar HUB385 u čijem se prostoru sjedište Digitalne Hrvatske.

Podijeli: