Facebook i dalje dominira kao najpopularnija platforma za društvene medije, ali njegova popularnost sve više opada kako zbog nepovjerenja izazvanih prodajom osobnih podataka tako i zbog monopolskog položaja u oglašivačkoj digitalnoj industriji zbog koje je nedavno postigao nagodbu s Federalnom trgovinskom komisijom SAD (Federal Trade Commission) plativši odštetu od 5 milijardi dolara.

Prema nedavnoj anketi NBC-a i The Wall Street Journala, preko 60 posto korisnika ne vjeruje Facebooku kada su u pitanju razumno postupanje s osobnim podacima.

Posljednjih je mjeseci u SAD sve je izraženiji trend društvenih aplikacija koje ostaju privatne za osobne podatke, one postaju alternativa za Facebook i ostale popularne aplikacije. Iako su neke od takvih aplikacija nastale prije par godina još su tzv. patuljaste aplikacije a nemaju niti  poslovni model održivosti.

Prema istraživanju Pew Research study za 2018. godinu premda Snapchat, Facebook Messenger i Whatsapp korisnicima pružaju pristup značajkama privatnosti, no samo polovica njihovih korisnika su prilagodili postavke privatnosti,

Nije društvena nego privatna mreža

“Nikada nećemo dijeliti vaše podatke ili ih prodavati trećim stranama”, istakao je Sachin Monga, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Cocoon čiju istoimenu platformu poruka opisuje kao “ne društvena mreža”, odnosno privatni prostor za “grupu za koju smatrate da je bliska kao obitelj”.

Sachin Monga i Alex Cornell, obojica bivši zaposlenici Facebooka, zajedno su pokrenuli Cocoon naglašavajući tada kako su društvene mreže “dobre za mnogo stvari, ali s vremenom se pogoršavaju u upravljanju našim najintimnijim podacima.”

Aplikacija Path, nastala još 2010., nije stvorena za masovno, javno dijeljenje, namijenjena je manjim, bližim skupinama prijatelja

Manje, privatne “obiteljske mrežne aplikacije”, poput Path, Live360, Kohort i Cluster, postaju sve  popularnije, ali su i dalje patuljaste veličine u odnosu na gotovo 2,5 milijarde korisnika Facebooka.

Za sada je Cocoon besplatan, ali suosnivači kažu da će u skoroj budućnosti prijeći na model pretplate umjesto prodaje korisničkih podataka. Za sada imaju verziju samo za iOS no ne i za Android. I za same osnivače Cocoona upitno je koliko će privući korisnika koji su za privatnost spremni platiti uslugu. Naravno, Facebook i slične aplikacije koje se financiraju prodajom podataka i oglašavanjem i dalje će privlačiti veliki broj korisnika, ali je upitno hoće li novi poslovni model kakav ima Cocoon imati budućnost.

Path je prva alternativna aplikacija prema društvenim mrežama poput Facebooka koje su poticale što masovnije dijeljenje postova. Nastala je još 2010. godine samo za mobilne platforme iOS i Android, bez desktop verzije. Po funkcionalnosti najviše liči na Facebooku Timeline, nije stvorena za masovno, javno dijeljenje, namijenjena je manjim, bliskijim skupinama prijatelja. Umjesto na poticanje što više virtualnih veza Path ima ograničenje na 150 kontakata, odnosno osoba u koje se ima povjerenje i koji se dobro poznaju.

Velike društvene mreže sve se više pretvaraju u marketinške kanale uz pomoć influencera i drugih poznatih osoba, Life360 služni povezivanju obitelji na krajnje privatan način i kada ne žive u istom domu

Dok je Life360 aplikacija za roditelje koje žele voditi brigu o mlađim članovima obitelji, Cocoon je aplikacija koja služi općenijitijem povezivanju članova obitelji i bliskih prijatelja.  Aplikacija je strukturirana oko slabih feedova nalik na kanal u kojem se fotografije, tekst i ažuriranja lokacije mogu zajedno slati u porukama. Kao i u Life360, u Cocoonu se može pristupiti nadzornoj ploči korisnika grupe i vidjeti gdje se nalaze.

Coocon je još u fazi upitne održivosti. Naime osnivači imaju malo novca za njeno održavanje. Cocoon je u svibnju 2019. godine završio krug prikupljanja investicija s 3 milijuna američkih dolara od nekolicine investitora rizičnog kapitala u SAD.

Kohort je privatna i sigurna društvena mreža vođena opredjeljenjem za etičku tehnologiju i društvenu odgovornost

Privatnost i izvan društvenih mreža

Uz aplikacije koje društvene mreže zamjenjuju manjim privatnim osobnim povezivanjem u krugovima obitelji i bliskih prijatelja, odnosno uz aplikacije koje u fokusu imaju privatnost korisnika sve je izraženiji i trend razvoja drugih vrsta aplikacija koje također imaju fokus na privatnosti i osobnosti korisnika.

Među njima je i WikiTribune inventivna platforma za vijesti koja razvija novinarstvo na način na koji to dosad nije učinjeno – okupljajući zajednicu koja se opredijelila za plaćeno profesionalno novinarstvo i stvaranje zajedničkog prostora profesionalnih vijesti, visokoprofesionalne neovisne zajednice usmjerene na provjerene i poboljšane vijesti na temelju činjenica o lokalnim i globalnim događajima.

Pokretač WikiTribunea je Jimmy Wales, suosnivač Wikipedije, projekt je pokrenut 2017. godine. Wales jeu listopadu 2019.pokrenuo i WikiTribune Social (WT: Social) koji je u stvari redizajnirani WikiTribune i umjesto donatorskog financiranja, prema najavi osnivača, bit će usmjeren na pretplatničko financiranje.

U nizu novih aplikacije usmjerenih sve izraženijem trendu privatnosti ističe se i web pretraživač DuckDuckGo koji korisnicima omogućuje anonimno pretraživanje weba.

Podijeli:

 

Vezane objave