Nakon više od godinu dana pažljivog ispitivanja, kreiranja i planiranja sve-u-jedan pisač HP Envy 5600 za bestežinsko stanje poslan je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) kako bi astronauti dobili prijeko potrebnu nadogradnju pisača.

Time je Međunarodna svemirska stanica nakon gotovo 20 godina dobila nadogradnju pisača. Novi uređaj iz NASA-inog pružatelja računalnih usluga Hewlett-Packard posebno je prilagođen potrebama prostora.

Pisač za bestežinsko stanje posebno je konstruiran za NASA-ine potrebe, što uključuje upotrebu protupožarne plastike te upravljanje papirom i skupljanje otpadne tinte u uvjetima bez gravitacije.

Pisač ispisuje otprilike 1.000 stranica na ISS-u iz mjeseca u mjesec, uključujući tehničku dokumentaciju, privatna pisma i fotografije zemlje. Od prve posade 2000. godine postojala su dva Epson 800 tintna pisača, jedan na SAD-u i jedan na ruskoj strani svemirske postaje. Problemi s ispisom na starim pisačima događali su se duže vrijeme pa se Američka svemirska agencija odlučila za nadogradnju pisača.

Funkcija skeniranja, faksiranja i kopiranja kao i staklenih elemenata nadograđena su kako bi se uštedjela težina za putovanje u svemir. Zatim je ispitano kako se preostale komponente ponašaju bez težine. Na primjer, suspenzija patrona pisača morala se preoblikovati, dok su ostali dijelovi posebno izrađeni pomoću 3D ispisa. Kućište je također izmijenjeno u obliku vatrostalne plastike.

Patrone pisača ostali su nepromjenjene: HP Envy ISS pisač koristi HP-ove redovite 62 i 62XL patrone. Od početka su dizajnirane da rade na mnogim granicama – na Zemlji iu prostoru, navodi HP na svojoj web stranici.

Na događaju The Future Powered by Reinvention HP je predstavio svoju viziju budućnosti, kao i inovativna rješenja ispisa kako na Zemlji tako i u orbiti.

Podijeli: