Petu konferenciju 3T – Tourism, Travel & Tech, koja je i ove godine održana hibridno – uživo i online streamingom, otvorio je direktor konferencije i glavni urednik Mreže Oleg Maštruko predstavljajući program usmjeren na načine primjene suvremene IT tehnologije i poslovanja u turizmu, dvije najvažnije grane hrvatskog gospodarstva.

Prvo keynote predavanje Održivost i doživljaji kao booster turističke ponude održala je dizajnerica odgovornog turističkog iskustva u međunarodnoj DMC agenciji Intrepid Travel Sonja Prvan koja je istaknula kako socijalno i okolišno odgovorna putovanja donose veću vidljivost i prodaju u turističkoj ponudi. Ukazujući na primjere odgovornog turističkog iskustva istaknula je kako Hrvatska ima potencijal biti održiva destinacija i kapitalizirati tu dodanu vrijednost i imidž.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Jadranka Lovrić iz Hrvatskog telekoma u drugom keynote predavanju konferencije predstavila je Hotel TV platformu Hrvatskog telekoma kroz digitalizaciju u hotelijerstvu. Hotel TV platforma je hospitality rješenje prilagodljivo svim potrebama korisnika – od fiksnih i mobilnih usluga do ICT i Cloud rješenja. Kako je naglasila Lovrić korisnicima omogućuje kvalitetan, personaliziran i prilagođen plasman raznovrsnih ponuda i sadržaja turističkog objekta, optimizira poslovanje hotelijera. Platforma omogućuje proaktivno rješavanje potreba korisnika kroz prilagodljiv kanal ponude gostima u interaktivnom odnosu zahvaljujući personaliziranom sučelju aplikacije. Lovrić je naglasila kako se platforma kontinuirano razvija i nadograđuje na osnovu feedbacka gostiju.

Suosnivač i jedan od direktora Global AI Ethics Institute Aco Momčilović je u svojem predavanju Primjeri korištenja AI sustava u turizmu ukazao na aktualne i zanimljive primjere te ogroman potencijal. Podsjetio je kako je primjena umjetne inteligencije, prema istraživanjima, u turizmu u usporedbi s drugim djelatnostima pri samom dnu kao što je i sama digitalizacija u turizmu među najlošijim u usporedbi s drugim industrijama, ali zato i prilika zbog ogromnog potencijala koji omogućuje. Naveo je karakteristične i zanimljivije primjere primjene AI iz svijeta (prepoznavanje lica, virtualna stvarnost, chatbotovi, roboti, automatizirano prevođenje, osobni asistenti…) ukazujući kako osim velikih mogućnosti njena primjena krije i opasnosti prije svega u privatnosti podataka te da o tim opasnostima treba svakako voditi računa kod primjene.

Voditelj strateških proizvoda za industriju i društvo Ericsson Nikola Tesle Hrvoje Bek predstavio je Crowdsourcing metode u participativnom i održivom razvoju turizma kroz projekt Ericsson Nikola Tesla svojevrsnog katastra turističkih atrakcija, posebno ukazujući na manje poznate i slabije brendirane destinacije u Hrvatskoj. Cilj takvog projekta je omogućiti startupima i lokalnu zajednicu u izradi jedinstvenih i turistima sve zanimljivijih nedovoljno poznatih destinacija u njihovoj autentičnosti. Ericssonov projekt omogućuje brže i lakše brendiranje takvih atrakcija uz pomoć IT alata.

Stručnjak za poslovnu primjenu TikToka Dino Marčac predstavio je marketinški potencijal i mogućnosti aplikacije TikTok u turizmu. Ta društvena mreža kratkih video formata ima više od milijardu aktivnih korisnika, jednostavna je za korištenje te ima, kako je naglasio, veliki potencijal za kreativno izražavanje. Ustvrdio je kako TikTok u svijetu polako preuzima vodeće mjesto u marketingu te pokazuje najbolje rezultate u organskom rastu. „Zbog sve veće popularnosti platforme, raste i broj novih aktivnih korisnika, koji svoje odluke o kupovini donose uz pomoć sadržaja na TikToku. Uz pomoć kratkih videa sa sažetim informacijama, TikTok zajednica omogućuje brendovima da se predstave na iskren i zabavan način te ostvare emotivnu vezu s korisnicima“, rekao je Marčac.

Predavanjem startup programme manager Maje Brkljačić iz Algebra LAB-a Primjeri uspješnih tech & tourism EU projekata završen je prijepodnevni dio ovogodišnje 3T konferencije. Brkljačić je predstavila trendove u EU-financiranju tehnoloških projekata u turizmu, te pokazala primjere projekata koji su bili uspješni u EU-financiranju. Ukazala je kako je u Hrvatskoj preusko shvaćanje turističke djelatnosti u odnosu na ono što je predviđeno za financiranje kroz grantove ili povoljne kredite iz EU fondova.

Poslijepodnevni dio konferencije započeo je panel raspravom Tourism During Wartime (i drugi problemi) koju je moderirao direktor konferencije Oleg Maštruko a u kojoj su sudjelovali Hospitality Expert iz Best Hospitality Solutions Branimir Blajić, predsjednik uprave Mon Perin d.d. Massimo Piutti, voditelj odjela upravljanja imovinom u InterCapitalu Krešo Vugrinčić i Marketing Manager MasterCarda Gea Kariž. Sudionici panela izrazili su optimizam za ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatskoj koja bi, prema očekivanjima, trebala biti uspješna kao i prošlogodišnja. Složili su se i kako su kontinuirana edukacija i razvoj kontinentalnog turizma bitne stvari za daljnje unaprjeđenje sektora. Posebno je važna, prema mišljenju sudionika panela, naprednija primjena digitalnih rješenja u turizmu poput umjetne inteligencije, obrade podataka kao i održivost, odnosno veća briga o okolišu i ekologiju za što treba ustanoviti standarde, i jasno komunicirati prema potencijalnim gostima.

Branimir Blajić smatra kako je Hrvatska kao autodestinacija poželjan izbor za naša europska emitivna tržišta. Smatra kako će ove godine biti više turističkih putovanja ali ne i više prihoda od turizma. Gea Kariž je rekla kako je prošle godine prema Master Indexu MasterCarda zabilježeno povećanje potrošnje domaćih turista po putovanju na oko 8.000 kuna u odnosu na potrošnju iz 2019. godine kada je iznosila 5.200 kuna. Povećanje potrošnje su ostvarili i strani gosti.

Massimo Piutti upozorio je na prednost Istre i Kvarnera kao autodestinacija za europske turiste u odnosu na, na primjer Dubrovnik, koji je prije svega aviodestinacija. Kada su u pitanju investicije u turizam Krešo Vugrinčić je rekao kako zbog inflacije, poremećenih opskrbnih lanaca i geostrateških okolnosti očekuje smanjenje financiranja iz banaka ali i povećanje financiranja turističkih projekata iz drugih izvora jer je povjerenje investitora i dalje visoko.

Nakon panel rasprave Kristijan Walter iz Veracompa predstavio je Huawei Cloud Campus rješenje u hotelijerstvu ukazujući na najnovije trendove u ICT hotelijerskoj arhitekturi koja postaje osnova za smart hotel.

Business development representative u Robotiq.ai Mario Dodig u predavanju Robotizacija procesa u hotelijerstvu predstavio je Robotic Process Automation rješenja koja olakšavaju poslove u hotelima, skraćuju vrijeme obavljanja na zadovoljstvo gostiju te daju mogućnosti obrade podataka na osnovu kojih se usluge mogu unaprjeđivati. Istaknuo je kako su takva rješenja posebno isplativa jer im je povrat ulaganja kratak i iznosi od 6 do 9 mjeseci.

Prodajna stručnjakinja u timu za elektromobilnost Hrvatskog telekoma Tatjana Glumpak Đurđević u svojem predavanju E-punionice: ponuda za goste nove generacije predstavila je trend elektro mobilnosti kao mogućnost obogaćivanja turističke ponude, te najbolje prakse izbora, postavljanja i upravljanja e-punionicama.

Suosnivačica Revuta Josipa Majić u predavanju Hrvatska i SEE regija kao globalni Crypto hub analizala je zašto i kako su Hrvatska i regija postale globalno relevantna središta kripto industrije, te kako se može ojačati konkurentnost turizma kroz usvajanje kripto valuta i kvalitetan odnos prema “kriptašima” koji su uglavnom bogati i izdašni gosti.

Senior Data Science Consultant Poslovne inteligencije Goran Gvozden i rukovodoteljica kontrolinga u Maistri Melita Faraguna Vucelić predstavili su model predikcije rada u turizmu. Naime, Maistra je hotelska grupacija koja je prepoznala prednosti primjene naprednih data driven rješenja u hotelskoj industriji te je unaprijedila proces planiranja osoblja u sklopu jednog od hotela grupacije te na taj način optimizirala radne procese, dobila bolji uvid u buduće potrebe za osobljem ali i projicirala buduća financijska opterećenja.

Suvlasnik MMC d.o.o. Stjepko Varga u svojem predavanju Destinacijski storytelling upotrebom tehnologije predstavio je dobre prakse izrade medijskih sadržaja za brendiranje u turizmu.

U završnoj točki 3T konferencije poduzetnik, osnivač podcasta Surove Strasti i Equinox augmented reality platforme Ivan Voras je u predavanju Case study: Igračke, igre i igrači u proširenoj stvarnosti pojasnio je kako je Zagreb za Advent postao domaćin virtualnog sadržaja na stvarnim lokacijama koji su koketirale s konceptom Metaversea i koja su saznanja stečena na tom projektu.

Glavni sponzor konferencije 3T – Tourism, Travel and Tech je HT – Hrvatski Telekom, partner konferencije Mastercard, te sponzori Ericsson Nikola Tesla, Exclusive Networks, Huawei i Robotiq.ai.

Podijeli:

 

 

Vezane objave