Međunarodni dan otvorenih podataka (Open Data Day) obilježio se u Srcu održavanjem konferencije Pet godina otvorenih podataka u Hrvatskoj: praksa i izazovi 2. ožujka te vikend Datathonom 3. i 4. ožujka.

Ove godine Dani otvorenih podataka bili su posvećeni obilježavanju pet godina primjene pravnog okvira za ponovnu uporabu informacija i otvorene podatke u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji 2. ožujka sudionicima su se uvodno obratili ravnatelj Srca Zoran Bekić, Miroslav Schlossberg iz Hrvatske udruge za otvorene sustave (HrOpen), izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković, povjerenica za informiranje Anamarija Musa, pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Potom su bili organizirani okrugli stol Otvoreni podaci: praksa, izazovi perspektive i dva panela Otvorena znanost – Dostupnost i otvorenost istraživačkih podataka i Digitalizacija podataka: kako zatvorene i arhivske podatke pretvoriti u otvorene.

U večernjem je dijelu u Kinu Europa bila organizirana projekcija filma Demokracija režisera Davida Berneta i tribina Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR): tko gubi, a tko dobiva?.

Za vikend 3. i 4. ožujka u Srcu su se odvijale radionice o ponovnoj uporabi otvorenih podataka.

Događanja su organizirale Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet (HR Open) i njezine ekspertne skupine Programiraj za HrvatskuPovjerenika za informiranjeSveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu i udruga GONG.

Podijeli:

Vezane objave