Europska komisija je pozdravila dogovor ministara gospodarstva i financija država članica Europske unije na sastanku u Bruxellesu kojima se nastoje poboljšati pravila o PDV-u za internetska poduzeća u Europskoj uniji. Novi će sustav potrošačima i poduzećima, posebice novoosnovanim poduzećima te malim i srednjim poduzećima, olakšati prekograničnu kupnju i prodaju robe na internetu. Pomoći će i državama članicama da nadoknade gubitak PDV-a od internetske trgovine koji se procjenjuje na 5 milijardi eura godišnje.

Dogovor je postignut godinu dana nakon što je Europska komisija iznijela svoje ambiciozne prijedloge o nizu mjera za jedinstveno digitalno tržište Europske unije.

„Ovo je novi korak u poticanju e-trgovine u Europi, samo nekoliko dana nakon postizanja dogovora o okončanju neopravdanoga geografskog blokiranja potrošača koji kupuju na internetu. Poduzeća koja prodaju svoje proizvode na internetu izvršavat će obveze u pogledu PDV-a na isti način kao i za prodaju u matičnoj zemlji. Time će javne usluge postati učinkovitije i povećat će se prekogranična suradnja”, objasnio je potpredsjednik Europske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

„Malo-pomalo izgrađuje se nov, svrsishodan sustav PDV-a u kojem internetska poduzeća koja posluju prekogranično to mogu uspješno činiti. Istodobno osiguravamo da poduzeća izvan EU-a nemaju povlašten tretman pri prodaji potrošačima iz EU-a – izravno i na internetskim tržištima. Današnji je sporazum koristan i za prijeko potrebnu temeljnu reformu PDV-a u EU-u“, rekao je povjerenik Europske komisije za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici.

Podijeli:

 

Vezane objave